Vesti
Društvo i ekonomija
RTB Bor će štedeti na radnicima
08.02.2016. 20:00
Izvor: Mondo
RTB Bor će štedeti na radnicima
U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor u toku je anketiranje radnika koji su spremni da dobrovoljno prihvate jednu od ponuđenih opcija socijalnog programa.
Cilj je da se smanje troškovi poslovanja kompanije i njen opstanak na svetskom tržištu gde je cena bakra prepolovljena u odnosu na pre dve godine.
Kako je rečeno Beti u tom preduzeću, Upravni odbor RTB-a je zaključio da "ne postoji ekonomsko opravdanje za visoke troškove zarada imajući u vidu obim proizvodnje i produktivnost po zaposlenom".
Po odluci UO RTB, kako bi se smanjili troškovi svim radnicima saopšteno je da jedna od mera za očuvanje te kompanije podrazumeva socijalni program za zaposlene sa 38, 39 i 40 godina radnog staža, a takvih je 510, prema podacima službi RTB-a.
Oni bi, uz otpremninu, trajno napustili posao i sa primljenom naknadom sačekali ispunjenje uslova za penziju. Prema rezultatima ankete, "dobrovoljaca" je za sada znatno manje, ukupno 146.
Pred članovima Upravnog odbora našao se i podatak o broju zaposlenih za čijim je radom prestala potreba zbog smanjenja obima posla ili prekida rada određenih proizvodnih celina i službi, pa su tako 94 radnika označena kao tehnološki višak, a 252 će biti upućena, ili su već upućeni na plaćeno odsustvo.
Reč je o radnicima pogona Istražni radovi (79 radnika će u naredna dva i po meseca biti na plaćenom odsustvu i za to vreme primati 60 odsto plate), zaposlenima u Fabrici bakarne žice, Livnici i Preradi (119), kao i osoblju hotela "Jezero" na Borskom jezeru (54).
U ovim fabrikama će, kažu u RTB-u, ipak ostati minimalan broj zaposlenih, kako bi brinuli o imovini, opremi i instalacijama.
Plan je da se troškovi zarada u RTB-u smanje za 1,1 milion dolara mesečno.