Vesti
Društvo i ekonomija
Bugari prijavili Srbiju Savetu Evrope zbog tajkuna
09.02.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Bugari prijavili Srbiju Savetu Evrope zbog tajkuna
Vlasti u Sofiji prijavile su nadležnim telima Saveta Evrope da Srbija ni posle 16 meseci nije odgovorila na njihov zahtev za izručenje bugarskog biznismena i vlasnika paraćinske Staklare Cvetana Vasileva.
Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru.
Bugarski tužilac Sotir Cacarov zatražio je od Generalnog sekretarijata Saveta Evrope i Evropskog komiteta za kriminal SE da hitno razmotre informaciju o teškoćama u primeni Evropske konvencije o ekstradiciji povodom zahteva za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije.
Zahtev se odnosi na primenu člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji u kojem se navodi da će "strana od koje se traži izručenje o odluci o ekstradiciji obavestiti stranu koja traži izručenje u skladu sa članom 12".
Zahtev je podnet zbog toga što bugarska strana još nije dobila konkretan odgovor na zahtev za izručenje Vasileva koji je podnela pre više od godinu i četiri meseca, kao ni na dodatni zahtev za njegovo izručenje koji je upućen pre osam meseci, prenosi Fokus njuz.
Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru 206 miliona leva Korporativne komercijalne banke čiji je glavni deoničar, a koja je otišla u stečaj prošle godine.
Odlaskom u stečaj Korporativne banke u Sofiji, u stečaj je otišla i bugarska kompanija "Glas industri" koja je kupila "Srpsku fabriku stakla" iz Paraćina.
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. marta 2015. rešenje o izručenju Vasileva Bugarskoj i naložio Višem sudu da ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je tražila Bugarska.
Bugarska traži Vasileva zbog optužbi za milionske pronevere i za njim je raspisala međunarodnu poternicu, nakon čega je on pobegao iz zemlje a u septembru 2014. predao se srpskim pravosudnim organima.
Početkom decembra 2015. bugarski mediji preneli su da su sudovi u Švajcarskoj i Bugarskoj blokirali Vasilevu više od 300 miliona evra kao obezbeđenje u slučaju novih tužbi protiv njega i negove porodice kao i entiteta koje kontroliše.