Vesti
Društvo i ekonomija
Osnovan Klaster železnica jugoistočne Evrope
10.02.2016. 20:00
Izvor: Akter
Osnovan Klaster železnica jugoistočne Evrope
U Beogradu je danas osnovan Klaster železnica jugoistočne Evrope, sa ciljem da jača regionalnu saradnju u oblasti železnica
U Beogradu je danas osnovan Klaster železnica jugoistočne Evrope, sa ciljem da jača regionalnu saradnju u oblasti železnica i omogući lakše i efikasnije povezivanje sa železničkom mrežom i sistemom Evropske unije.
Predstavnik Klastera Milan Vučković izjavio je na konferenciji za novinare da su 32 kompanije podržale ovaj projekat, kao i da su redovni članovi klastera železničke kompanije u regionu, a pridružile su se akademske i obrazovne institucije i organizacije.
Članovi su uglavnom privatne firme iz Srbije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema rečima Vučkovića, postoji potencijal za njihovo povezivanje, što pokazuje i podatak da je prethodnih godina na tenderima zemalja bivše Jugoslavije učestvovalo 800 firmi.
On je istakao da je ključni problem železnica i sigurnost i da ne treba samo voditi računa o brzini vozova, već i o kvalitetu prevoza putnika i robe.
Predstavnik kompanije Altpro iz Hrvatske Zvonimir Viduka istakao je da su u toku velike investicije u železnički sektor jugoistočne Evrope, koje će doprineti razvoju železnica.
"Ovaj projekat i povezivanje firmi u regionu uticaće na povećanje broja zaposlenih, izvoza i investicija, a olakšaće i učešće kompanija na međunarodnim tenderima", dodao je on.
Volker Drenkhahn iz Bavarskog klastera Železnice istakao je da se očekuje da ovom projektu pristupe i državne železnice iz Srbije i regiona.
Osnivački inicijator i koordinator svih aktivnosti RCSEE je Mreža za poslovnu podršku, a klaster će biti prva profesionalna organizacija kompanija iz zemalja bivše Jugoslavije, nakon 25 godina.
Ciljevi klastera su, kako je rečeno, zajednički rad na projektima rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture, edukacija i usavršavanje zaposlenih na železnici i u kompanijama podizvođačima i povećanje bezbednosti u regionalnom sistemu železničkog saobraćaja.
Formiranje klastera je inicijativa nemačkih i austrijskih kompanija, kako bi se poboljšao nivo modernizacije železnica u regionu.
Na ovaj način, kako je dana ocenjeno, stvoriće se preduslovi za šire poslovno povezivanje i organizovanje poslovnih konferencija na kojima će preduzeća iz Srbije i zemalja regiona dobiti priliku da pronađu kvalitetne strateške partnere.