Vesti
Društvo i ekonomija
Savić: MMF će imati razumevanja za preduzeća do juna
18.02.2016. 20:00
Izvor: blic
Savić: MMF će imati razumevanja za preduzeća do juna
Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić je izjavio danas da će MMF imati razumevanje sa nerešenih 17 velikih preduzeća do sledeće revizije aranžmana u junu, do kada ćemo morati da rešimo njihov status.
"Obećali smo da ćemo 17 preduzeća rešiti do kraja maja i dobilo se malo na vremenu, ali sledi sledeća peta revizija i ne bi bilo dobro da je sačekamo sa nezavršenim ovim delom, ukoliko želimo uspešno da realizujemo trogodišnji stendbaj aranžman sa MMF-om (vredan 1,2 milijarde evra)", rekao je Savić.
On je za televiziju B92 kazao da program koji je Vlada Srbije dogovorila sa MMF-om ima tri elementa od kojih su prva dva manje ili više realizovana - tekuće reforme, smanjivanje fiskalnog deficita i strukturni deo.
"Ostaje deo koji je politički i ekonomski najteži, a to su strukturne reforme", istakao je Savić.
Prema njegovim rečima, za ovu godinu najvažnije je da se završi reforma javnog sektora i javnih preduzeća, kao i da se reši sudbina 17 velikih društvenih preduzeća koja su još u nejasnom statusu.
On je dodao da sve to mora da bude praćeno finansijskim efektom da bi nam država bila jeftinija i efikasnija.
Misija MMF-a je danas započela razgovore sa srpskim vlastima u okviru četvrte revizije stendbaj aranžmana, koji će trajati do 26. februara.
Srbija je sa MMF-om u februaru 2015. sklopila trogodišnji stendbaj aranžman iz predostrožnosti vredan 1,2 milijarde evra.