Vesti
Društvo i ekonomija
Kazahstan o zahtevu Srbije za izvoz 5.000 automobila
29.02.2016. 20:00
Izvor: naslovi.net
Kazahstan o zahtevu Srbije za izvoz 5.000 automobila
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić sastao se danas sa premijerom Kazahstana Karimom Masimovim kome je ponovo izneo zahtev za izvozom 5.000 automobila proizvedenih u Srbiji na tržište Carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije.
"Kazahstan je do sada bio jedina zemlja koja se tome protivila jer su hteli da zaštite domaću proizvodnju. Premijer Kazahstana nam je obećao da će još jednom razmotriti taj zahtev i učiniti sve što može da odluka ove zemlje bude pozitivna", rekao je Ljajić nakon sastanka sa Masimovim u Astani.
On je, kako saopštilo Ministarstvo trgovine, istakao da je za Srbiju trenutno najbitnije to što se to pitanje ponovo "vratilo za pregovarački sto" u razgovorima o ekonomskim odnosima izmedju dve zemlje.
Ljajić je sa premijerom Kazahstana razgovarao i o formiranju zajedničkih preduzeća, posebno u oblasti poljoprivrede i farmaceutske industrije, imajući u vidu interes i jedne i druge strane i komplementarnost privreda obe zemlje u tim sektorima.
"Mi smo zainteresovani i da se naša gradjevinska operativa vrati na tržište Kazahstana na kome će biti mnogo više prisutna nego do sada, odnosno da naše gradjevinske firme dodju ovde i razgovaraju o mogućnosti da učestvuju na tenderima u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata", rekao je potpredsednik Vlade.
Ljajić je izrazio uverenje da će poseta delegacije Srbije Kazahstanu predstavljati dobar uvod u predstojeću posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji, kao i posetu predsednika Kazahstana Srbiji u junu.
Tokom boravka u Astani Ljajić se sastao i sa ministrom ekonomije Kazahstana Jerbolatom Dosajevim i ministrom investicija i razvoja Asetom Isekeševim.
U delegaciji Srbije bili su i generalni direktor HIP Petrohemija Pančevo Velimir Unković, generalni direktor MSK Kikinda Mirko Latinović i zamenik direktora HIP Azotara Pančevo Miljan Đurović, koji su sa partnerskim kompanijama iz Kazahstana razgovarali o mogućnostima učešća kazahstanskih firmi u revitalizaciji petrohemijskog kompleksa u Srbiji.