Vesti
Društvo i ekonomija
U NEBRANOM GROŽĐU Čeka se novi tender za Železaru Smederevo
03.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
U NEBRANOM GROŽĐU Čeka se novi tender za Železaru Smederevo
Novi tender za privatizaciju Železare trebalo bi da bude objavljen u petak, a kao najozbiljniji kupac viđena je kineska kompanija HBIS.
Kriza trese svetsko tržište čelika već deceniju, te u ovom trenutku zbog izuzetno niske cene ovog metala i male potražnje nijednoj kompaniji nije u interesu da ulaže u kupovinu srpske čeličane, osim možda Kinezima.
- Kinezi razmišljaju 20 godina unapred. Njihov interes je da preko Srbije lakše dođu do tržišta Evrope - kaže za “Blic” ekonomista Ljubodrag Savić i dodaje da je problem sa Železarom i veoma uzak asortiman koji ima:
- Ideja Kineza je da prošire asortiman proizvodnje i na taj način je učine konkurentnijom.
Ova investicija od 300 miliona dolara bi bila spas, ali Evropska komisija mora da aminuje ulaganje kompanije koja nije iz Evrope.
- EK ih vidi kao velike konkurente, jer kineske kompanije forsiraju niske cene čelika. Od 1,5 milijardi tona, koji se proizvedu u svetu, 800 miliona proizvedu Kinezi koji čelik prodaju po ceni od 300 evra po toni dok ga Evropljani nude za 450 evra po toni- kaže Savić.
Železara Smederevo u vlasništvu je države Srbije od januara 2012. godine, kada je kupljena od “Ju-Es-stila” za jedan dolar. Od tada se uporno traži strateški partner.
Foto: Reuters
Železara Smederevo
U martu prošle godine upravljanje Železarom preuzeo je “HPK inženjering”. To je trebalo da bude spas za čeličanu i radnike, ali se ispostavilo da Železara nije ništa zaradila. Sada su nova nada Kinezi.
- Za nas je najbitnije da to bude dugoročno rešenje - kaže Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare.