Vesti
Društvo i ekonomija
Bajatović: Đavo je došao po svoje - svi moraju da plate gas
09.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Bajatović: Đavo je došao po svoje - svi moraju da plate gas
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da to preduzeće više neće "poklanjati" gas državnim preduzećima, a da su prethodne vlade, odlučujući o ceni gasa, "pojele" 500 milona evra Srbijagasu.
- Preduzeća u restrukturiranju nisu plaćala za gas - kažu: ne plaćamo jer je gas skup, a ja ih pitam: Pa kako skup ako ga ne plaćate. Ovu vladu je zadesilo da je đavo došao po svoje i doneta je odluka da nema više daljeg zaduživanja kod Srbijagasa i da morate da nađete pare ako hoćete gas - rekao je Bajatović na Kopaonik biznis forumu.
On je istakao da više nema socijalne politike preko leđa Srbijagasa i da sada svi moraju da plaćaju - i Železara Smederevo, i Azortara, i MSK i druga velika preduzeća.
- Nismo pravili dobru matematiku u pravljenju socijalna politike - kazao je Bajatović, podsetivši da su se ranije svake godine zakonom regulisale garancije prema Srbijagasu.
Bajatović je kazao da Srbijagas više neće "poklanjati" gas državnim preduzećima, i da se računa na to da će se ove godine ostvariti rezultat iznad 90 odsto naplate potraživanja.
- Ne možete, na primer, tek tako isključiti Galeniku koja proizvodi lekove, ali moramo da napravimo rezultat - rekao je Bajatović novinarima na marginama Kopanik biznis foruma.
On je kazao da Srbijagas isporučuje gas, da preduzeća ne plaćaju, i da je to problem, ali da je to sada "presečeno".
Prema njegovim rečima, u toku je proces potpunog čišćenja bilansa Srbijagasa.
Bajatović je kazao da je najvažnije da postoji politička volja i da su preduzete sve mere unutar preduzeća i da je naplaćena "pristojna suma starih dugova".
On je kazao da su dugovi Srbijagasa nastali zbog nerealne cene i da će država još neko vreme morati da ih preuzima. Kako je kazao, načinjeni su troškovi od oko 1,1 milijardu evra, a Srbijagas je odlučio da prekine isporuku gasa preduzećima koja ne plaćaju.
- I Železara i Azotara i Petrohemija, MSK, sada svi plaćaju gas i to je rezultiralo sa tri milijarde dinara dobiti u 2015 - rekao je Bajatović.
Problem je, kako kaže, što je sada pala cena, a dug Srbijagasa je nastao u vreme kada je ona bila skuplja.
- Mi ćemo sada prodati više gasa, a imaćemo manje para. Ipak suština problema je da Srbijagas dođe do naplate od 98 odsto - rekao je direktor.
Bajatović kaže da se očekuje da će ove godine Srbijagas preći nivo naplate od 90 odsto, a da bi u prvoj polovini iduće godine trebalo da dodje do "hvatanja ritma" u naplati.
- Dotle računamo da će biti rešena sudbina preduzeća u restrukturiranju i da neće predstavljati opasnost da se opet dodje do problema sa dugovanjima - rekao je on.
Srbijagas želi da pomogne, i želi da vodi odgovornu socijalnu politiku ali se ona, ističe Bajatović, ispostavila kao preskupa.
- Bolje da smo tu sumu od milijardu evra investirali u nešto korisno, možda bi otvorili veći broj radnih mesta... - rekao je Bajatović.
On je rekao da će ove godine prosečna cena gasa biti ispod 130 evra za 1.000 kubika gasa na ukrajinskoj granici.
Kada je reč o dugovima, Bajatović je rekao da je Srbijagas startovao sa oko 800 miliona evra kreditnih zaduženja i do sada je oko 300 miliona evra otplaćeno sa računa budžeta Republike Srbije.
Prošle godine je po zahtevu MMF-a Srbijagas isplatio 60 miliona evra iz sopstvenih prihoda i ove godine ćemo još 60 miliona isplatiti isto iz sopstvenih prihoda, naveo je direktor Srbijagasa.
Moramo da poštujemo i reprogram starih dugova sa Rusijom, kazao je Bajtović.
- Sada smo razgovarali sa Svetskom bankom i izabrana je konsultantska kuća koja će uraditi potpuno dju dilidžens od osnovanja Srbijagasa i dogovorili smo se da uradimo novu strategiju - rekao je Bajatović.
On je kazao da bi druga faza skladišta gasa Banatski dvor trebalo da počne ove godine, a možda i Srpskog Itebeja, što bi dovelo Srbiju u poziciju regionalnog igrača, ako bi mogli da skladištimo dve milijarde kubnih metara gasa.
Srbijagas je osnovao dve posebne kompanije Transport i Distribuciju koja bi od 1. jula trebalo i formalno da počnu da rade.
Bajatović je dodao da bi se ako mora da bira, radije opredelio da ostane u privredi, a ne u politici.
On je na Kopaonik biznis forumu novinarima rekao da će posle vanrednih parlametarnih izbora odlučiti da li će se kandidovati za direktora Srbijagasa.
Po novom Zakonu o javnim preduzećima, direktori javnih preduzeća neće moći da budu partijski funkcioneri.
Bajatović je član predsedništva Socijalističke partije Srbije, a osmu godinu je direkor Srbijagasa od 10 godina koliko posluje to javno preduzeće.
On je kazao da je Srbijagas 2015. godine imao neto dobit od tri milijarde dinara, a da su dosadašnji gubici tog javnog preduzeća posledica nerealne cene gasa i neredovne isplate dugova za ruski gas.
- Država je svih prethodnih godina davala garancije za kredite Srbijagasa, što znači da su zbog nerealne cene gasa, kojom je vođena socijalna politika, praktično obaveze Srbijagasa postale obaveze i budžeta - rekao je Bajatović.
On je dodao da Srbijagas nema viška zaposlenih.
- U ovom momentu u Srbijagasu nema definisanog viška zaposlenih, ako uzmete da su ukupni troškovi po osnovu tzv. operativnih troškova kompanije na nivou od šest odsto, a da su ukupni troškovi sa amortizacijom ispod 10 odsto. Za kompaniju kao što je Srbijagas to nisu veliki troškovi - rekao je Bajatović novinarima na Kopaonik biznis forumu.