Vesti
Društvo i ekonomija
Otvoren sajam automobila i motocikala
17.03.2016. 20:00
Izvor: politika.rs
Otvoren sajam automobila i motocikala
Ministar privrede Željko Sertić otvorio je danas sajam automobila „DDOR BG Car Show 05” i motocikala „Motopassion”, poručujući da je Vlada Srbije obezbedila otvaranje 10.000 novih radnih mesta u autoindustriji Srbije u naredne dve godine. Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača iz 20-tak zemalja.
Sertić je rekao da je prošle godine, prvi put od 2008, došlo do rasta prodaje novih automobila i da je prodato više od 20.000 automobila. Ministar je kazao i da je na ovogodišnjem sajmu predstavljeno više od 40 premijera automobila i 35 modela motocikala, koji su prezentovani na nedavnom sajmu automobila u Ženevi.
„U 2015. je prodato više od 20.000 novih automobila, što je dobar signal za srpsko tržište automobila i autoindustriju”, istakao je Sertić, dodajući da je to, takođe, rezultat ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije. Kako je rekao, građani hoće da obnove vozni park, a privrednici da započnu nove investicije u Srbiji, što pokazuje da tržište Srbije ima veliki potencijal u toj oblasti.
Sertić je, takođe, rekao da je samo Fijat lane izvezao više od 1,2 milijarde evra i tako bio najveći srpski izvoznik. Dodao je da je kompanija „Tigar tajers” imala izvoz veći od 300 miliona evra prošle godine i bila na trećem mestu najvećih srpskih izvoznika.
Ministar privrede je naglasio da Vlada Srbije nastavlja da poboljšava ekonomski i privredni ambijent i da je, između ostalog, zato 2016. godinu proglasila za godinu preduzetništva. Vlada Srbije će, prema njegovim rečima, i dalje podržavati sve investicije u Srbiji.
Ministar je obišao štandove, a na štandu Fijata seo je u atomobil „fijat 500L”, koji se proizvodi u Kragujevcu. Sajam „DDOR BG Car Show 05” i „Motopassion” je najveća ovogodišnja manifestacija u sektoru auto-moto industrije u regionu, a održava se pod motom „Šta žene čini srećnim”. Interesovanje izlagača i gostiju nagoveštava možda i rekordan broj posetilaca - oko 140.000, kažu u Beogradskom sajmu.
Uz očekivani rekordan broj automobilskih brendova, uključujući i one najekskluzivnije iz premijum segmenta - Mercedes-Benc, BMW, Audi, Sitroen, Škoda, Hjundai, Honda, Ford, Suzuki, Pežo, Volvo, FIAT, Micubiši, KIA, GAZ, SEAT, VW, Reno, Nisan, Dačija, GWS, Šang Jong, Tojota, Lada, Opel, Isuzu, Land Rover, Jaguar, Infiniti i drugi - posetioci će biti počašćeni i brojnim premijerama.
Među njima su evropska postpremijera novog mercedesa E klase, „reno megan”, „reno talisman”, „ford mustang”, „opel astra”, „audi Q7” i „A4”, „BMW X1”, „mazda MX-5”, „fijat tipo”, „KIA sportidž”, nova „tojota prius” i „tojota mirai”, potpuno novi i tehnološki verovatno najnapredniji automobil. Sajam se održava u halama 1, 2, 3A, 1A i 4, i biće otvoren svakog dana od 10 do 20 sati.
Pojedinačna ulaznica košta 300 dinara, grupna 200, grupna za đake i studente 150, a parking se plaća 100 dinara po započetom satu. Poseban sajamski poklon posetiocima je „Porodični dan” 22. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu - 500 dinara za roditelje sa decom do 16 godina. (Tanjug)