Vesti
Društvo i ekonomija
Da li će se najmanja cena rada povećati na 140 dinara po satu?
18.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Da li će se najmanja cena rada povećati na 140 dinara po satu?
Razgovori o eventualnom povećanju minimalne zarade u Srbiji nastaviće se nakon formiranja nove vlade, jer trenutno nije ni moguće o tome pregovarati, izjavili su danas predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES).
Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost" uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Nebojša Atanacković rekao je da su sindikati tražili da se razmatra mogućnost povećanja minimalca, ali da će sačekati formiranje nove vlade da taj zahtev ponovo aktuelizuju.
Poslodavci bi, kako je naveo, mogli da podrže odredjeno povećanje, u skladu sa inflacijom, ali ne i onoliko koliko predlažu sindikati.
Ipak, najbolje je da sačekamo da prodje period formiranja vlade”, rekao je Atanacković.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković podsetio je da je taj sindikat, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost podneo inicijativu za povećanje minimalca u februaru, ali i naveo da sada Vlada nije u kapacitetu da o tome pregovara.
- Tek nakon formiranja vlade ćemo ući u to. Gledaćemo da se ne ponovi da razgovori ponovo startuju polovinom avgusta” - rekao je on u Vladi Srbije na konferenciji nakon što je Ministarstvo privrede SES-u predočilo plan za Godinu preduzetništva.
Vuković je podsetio da je rok za određivanje minimalca za 2017. 15. septembar, ali bi, kako je naveo, trebalo da postoji mogućnost da se i tokom ove godine promeni nivo minimalne zarade.