Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija i Belorusija prave trolejbuse za svet?
29.03.2016. 20:00
Izvor: b92
Srbija i Belorusija prave trolejbuse za svet?
Beograd -- Kompanije iz Srbije zainteresovane su da unaprede saradnju sa beloruskim firmama i prošire poslovanje na tom tržištu.
Predstavnici vlada dve zemlje učiniće sve da ih u tome podrže i da im pomognu, zaključeno je na Poslovnom forumu u Minsku, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).
Kako se navodi, na Poslovnom forum za saradnju Srbije i Belorusije koji je danas počeo u Minsku, a na kome učestvuje više od 100 srpskih privrednika i poljoprivrednih proizvođača iz 40 firmi, razgovara se i o zajedničkoj proizvodnji trolejbusa u Srbiji, kako za domaće tako i za tržište regiona.
Dodaje se da je na forumu ocenjeno i da postoji prostor za osnivanje zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, ali i potencijal da se više srpskih proizvoda izvozi na tržište Belorusije.
Ministar privrede Srbije Željko Sertić je kazao da je prošle godine robna razmena Srbije sa Belorusijom vredela oko 100 miliona dolara, što je daleko ispod realnih mogućnosti i očekivanja.
"Imamo kompanije iz Belorusije koje su zainteresovane za kupovinu preduzeća u Srbiji i ti procesi su već u toku. Sarađujemo u oblasti proizvodnje gasnih autobusa, a Srbija izvozi dosta poljoprivrednih proizvoda u Belorusiju", rekao je Sertić na poslovnom forumu i dodao da se potencijal Srbije krije i u IT sektoru u kome ima prostora za zajedničke poslove.
Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da veliki broj potpisanih međudržavnih ugovora između Srbije i Belorusije daje mogućnost za zajednički rad i investicije i da očekuje da će rezultat posete Minsku biti konkretni poslovi i ugovori koji će unaprediti saradnju kompanija iz Srbije i Belorusije i povećati trgovinsku razmenu dve zemlje.
Zamenik predsednika Beloruske trgovinsko-industrijske komore, Vladimir Ulahovič, kazao je da potencijal za saradnju postoji posebno u agraru i prehrambenoj industriji.
U saopštenju PKS-a se ističe da je u Minsk doputovala srpska delegacija koju čini 140 privrednika, predstavnika kompanija i državnih institucija.
Poslovni savet za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije održava se u okviru Devetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje.