Vesti
Društvo i ekonomija
Kineski HBIS jedini ponuđač za Železaru
01.04.2016. 20:00
Izvor: rtv.rs
Kineski HBIS jedini ponuđač za Železaru
BEOGRAD - U Ministarstvu privrede danas su otvorene prijave za privatizaciju Železare Smederevo, a do isteka roka jedina se javila i otkupila dokumentaciju - kineska kompanija HBIS, a otvaranje ponude zakazano je za utorak, 5. april.
Tročlana komisija je proverila da li prijava sadrži sve što je bilo propisano uredbom i uputstvom za ponuđače za privatizaciju Železare i preporučila da se prijava kineske kompanije odobri i pristupi otvaranju ponude, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Na osnovu preporuke Komisije, Ministarstvo privrede donelo je odluku kojom je odobrilo prijavu jedinog učesnika u postupku, a kineska kompanija HBIS je obaveštena da je otvaranje finansijske ponude zakazano za utorak 5. april.
Ukoliko Komisija ustanovi da je finansijska ponuda u skladu sa javnim pozivom, jedini ponuđač će biti proglašen kupcem, navodi se u saopštenju.
Ta kineska kompanija, prema ranijim najavama, zainteresovana je da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.
Sprovođenje tendera za prodaju Železare prati Evropska unija jer pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Srbija će morati da garantuje da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine ako kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.
Procenjena tržišna vrednost imovine Železare ponuđene na prodaju na kraju 2015. godine iznosila je oko 91,4 miliona evra. Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark.
Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine i on je bio neuspešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda. U Železari je zaposleno oko 5.000 radnika.
Vučić: Nadam se ugovoru sa HBIS-om
Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da se nada da će kineska kompanija HBIS kupiti Železaru Smederevo i da to će biti od najvećeg nacionalnog značaja.
"Nadam se da će tender za prodaju Železare biti uspešan i čekam vatromet u Smederevu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
On je istakao da bi uspešna prodaja Železare bila važna ne samo za 5.000 zaposlenih u toj kompaniji već i za pet do deset hiljada radnika u kooperantskim firmama, ali i za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Država je, po rečima Vučića, davala pomoć Železari, što je zabranjeno u Evropskoj uniji, i zbog toga žuri da proda tu čeličanu.