Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Panik tasteri uskoro u zdravstvenim ustanovama
06.04.2016. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Panik tasteri uskoro u zdravstvenim ustanovama
Zdravstvene ustanove u Srbiji u narednih nekoliko meseci dobiće panik tastere kako bi se žene u ovom sektoru zaštitile od nasilnika, rekla je danas potpredsednica Vlade i predsednica ovog tela Zorana Mihajlović.
Ona je na sastanku sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predstavnicama Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije razgovarala o problemima sa kojima se na poslu susreće 63.000 medicinskih sestara u Srbiji, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.
Osim panik tastera medicinske sestre i tehničari u Srbiji zahtevaju i da se poveća broj zaposlenih na teškim radnim mestima, da država prepozna visokoobrazovane medicinske sestre da bi one bile plaćene u skladu sa obrazovanjem i da sestre starije od 50 godina ne rade u tri smene.
Predsednica tog sindikata Dragica Ćurčić rekla je da visokoobrazovane medicinske sestre trenutno ne prepoznaje ni katalog radnih mesta jer ih nema u šifarniku, što je problem sa kojim se bore već 13 godina.
Udovički je rekla da je problem medicinskih sestara poznat i da se o njemu razgovara, kao i da očekuje da Zakon o zaposlenima i zaradama u javnim službama i Zakon o sistemu plata u javnom sektoru reše to pitanje, dodaje se u saopštenju.