Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić svečano otvorio fabriku turskog investitora u Vladičinom Hanu
07.04.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vučić svečano otvorio fabriku turskog investitora u Vladičinom Hanu
Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas, posle otvaranja fabrike tirske kompanije "Teklas automotive" u Vladičinom Hanu, da taj grad i deo Srbije ponovo "ustaju" i postaju mesto gde građani mogu da rade i pristojno žive.
Vrpcu su presekli premijer Vučić i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, a otvaranju fabrike prisustvuju i ministri Rasim Ljajić i Željko Sertić.
Vučić je na otvaranju fabrike, koja će zaposliti i do 1.200 radnika, najavio još investicija u tom kraju Srbije, kao i još investicija iz Turske.
Premijer je podsetio da je vlada dala 4,7 miliona evra subvencija za "Teklas automative" da bi radnici u Vladičniom Hanu imali budućnost i nedvosmisleno znali da mogu da ostanu da žive u tom mestu i da će njihova deca imati gde da rade i dobro i pristojno žive.
- Ovo je veliki dan, ne samo za Vladičin Han, Pčinjski i Jablanički okrug, već i za celu Srbiju - rekao je Vučić.
Navodeći da su fabrike u tom kraju Srbije prethodnih godina uništene, da je broj stanovnika u Vladičinom Hanu sa 28.000 pao na 21.000, Vučić je poručio da od danas taj grad ponovo ustaje i postaje mesto u kojem će se ljudi zapošljavati, postaje grad koji živi.
Vučić je rekao da će ta fabrika praviti automobilske delove za Mercedes, BMW, Audi, Folksvagen, Škodu - najbolje evropske proizvođače i da ima perspektivu da proširi delatnost i proizvodnju i pravi nove fabrike u Vladičinom hanu.
Navodeći da je u razgovoru sa radnicima video da su svi srećni što imaju posao i mogu da rade, Vučić je vlasniku fabrike poručio da takvu sreću i zahvalnost retko gde moći da vidi.
Vučić je svim radnicima poželeo mnogo godina uspešnog rada, pristojne plate i da mogu da žive u svom gradu i izdržavaju svoje porodice.
Premijer je rekao da ova fabrika nije kraj investicija za Vladičin Han i jug Srbije, ističući da vlada želi da se svaki građanin Srbije, bilo da živi u Vladičinom Hanu ili Beogradu, zna da država čini podjednako za svakog od njih.
Premijer je najavio da je za dovođenje novih investitora veoma važno da budu završeni i najvažniji putevi u tom delu Srbije, dodajući da će vrlo brzo otvoriti i deonicu Grabovnica-Grdelica u dužini od 5,8 kilometara, kao i put kroz Grdeličku klisuru.
Investicija će biti zaokružena do 2018. godine, uz 400 zaposlenih radnika u prvom kvartalu, do konačnih 1.200 radnika, kada se očekuje profit od 20 miliona evra.
Turski "Teklas automotive" osnovan je 1971. godine sa glavnim akcentom na automobilsku industriju.
Premijer je posetu Vladičinom Hanu ranije danas počeo u fabrici za preradu voća i povrća "Nektar", gde je obišao proizvodni pogon, novu hladnjaču i novi skladišni prostor za voćne koncentrate, u koju je ta kompanija uložila više od sedam miliona evra.
Zatim je obišao fabriku za proizvodnju proizvoda na bazi biljnih masti i obranog mleka u prahu "Belanova 2014", i pokrenuo prvu rekonstruisanu mašinu za proizvodnju alu-čelične užadi za dalekovode u fabrici "Smelting d.o.o."
Preduzeće "Belanova 2014" počelo je proizvodnju u martu 2014. godine, a bavi se proizvodnjom proizvoda na bazi biljnih masti i obranog mleka u prahu, sa projektovanim kapacitetom 20 tona sira na osam sati.
"Smelting" se bavi proizvodnjom opreme za distribuciju električne energije i upravljanje električnom energijom u Suvoj Moravi