Vesti
Društvo i ekonomija
Kompanija Masterplast u Subotici otvorila pogon
13.04.2016. 20:00
Izvor: Beta
Kompanija Masterplast u Subotici otvorila pogon
Kompanija Masterplast danas je u Subotici otvorila pogon za proizvodnju staklene vune u koju je investirano oko osam miliona evra i gde će u narednih nekoliko godina biti zaposleno 205 radnika.
Vlada Srbije je podržala tu investiciju sa dva miliona evra.
Nova fabrika će imati 200 mašina za pletenje staklene mreže, godišnjeg kapaciteta od 60 miliona kvadratnih metara, što će kompaniji omogućiti povećanje godišnjeg izvoza za 15 miliona evra.
Masterplast YU u Subotici je ćerka firma madjarske Masterplast grupacije, a otvaranju nove fabrike prisustvovali su premijeri Srbije i Madjarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban.
Vučić je rekao da je ekonomski rast Srbije podstaknut većim izvozom i da očekuje nove investicije Madjarske u Srbiji.
On je kazao da je za Srbiju važno da se osnivanje što vićeg broja malih i srednjih preduzeća jer ona omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i sigurnu naplatu poreza.
Orban je je zahvalio Vučiću što je njegova vlada podržala investiciju madjarske kompanije koja će zapošljavati talentovane i vredne radnike iz Srbije.
"Ovo je hrabar korak koji obezbedjuje prosperitet Srbiji i Madjarskoj, a dobar je i za Evropu", istakao je Orban i dodao da je Madjarska zainteresovana da Srbija bude uspešna i cenjena u Evropskoj uniji.
Kako je dodao, EU nije samo saradnja država veći i regiona i Vojvodina koja se otvara ka EU sve više spaja Srbiju i Madjarsku i Srbiju i Evropu.
Kompanija Masterplast u Srbiji posluje od 2002. godine, a do 2008. godine se bavila samo trgovinom termoizolacionih materijala, a od tada i proizvodnjom, posle otvaranja pogona za proizvodnju stiropora.
Sada zapošljava oko 150 radnika i snabdeva oko 1.000 gradjevinskih stovarišta u Srbiji.