Vesti
Društvo i ekonomija
Narodni muzej - "Ne radimo" već 13 godina!
10.05.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Narodni muzej - "Ne radimo" već 13 godina!
Tužna je istina da Narodni muzej, koji je danas obeležio 127. rođendan, ne radi već 13 godina. Ali, najavljuje se bolji dani...
Miroslavljevo jevanđelje, najvažniji spomenik srpske pismenosti, slike Paje Jovanovića, Save Šumanovića i Nadežde Petrović... Sva ta i druga kulturna blaga Srbije čekaju trenutak kada će ih opet gledati oči posetilaca u Narodnom muzeju u Beogradu.
Već 13 godina(!) Narodni muzej u Beogradu je zatvoren. Najavljivane su rekonstrukcije zdanja, ali do dana današnjeg ništa se nije uradilo tim povodom.
Baš na današnji dan, kada Narodni muzej obeležava 127 godina od osnivanja, direktorka muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je nacionalni muzej 6. maja potpisao ugovor sa građevinskim preduzećem "Koto" o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji.
"Ovim činom, 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije, realizovane od 1963. do 1966. godine, otvaramo novo poglavlje u istoriji Narodnog muzeja", njena je poruka.
U izjavi medijima ona je rekla da činjenica da Narodni muzej već 13 godina nema stalnu postavku predstavlja neprocenjivu štetu i da je "svaka godina i svaki dan izgubljen ukoliko stalna postavka muzeja nije dostupna".
Brešković je dodala da je tokom svih tih godina muzej priređivao izložbe u svom prostoru, po Beogradu i gradovima Srbije, ocenivši da "ne doprinosi jedino stalna postavka da se muzej prepoznaje iako se nijedan muzej u zemlji i svetu ne može zamisliti bez stalne postavke".
Što se tiče najavljene rekonstrukcije, ukupna vrednost ugovora je 824 miliona dinara (bez PDV), celokupan iznos je obezbeđen iz budžeta Republike Srbije, a rok za završetak radova je 540 dana.
Dakle, čekaćemo još godinu dana i "kusur" dana na ponovno otvaranje Muzeja.
Prema rečima direktorke Muzeja, taj veliki infrastrukturni zahvat podrazumeva obimne građevinsko-zanatske radove, zamenu dotrajalih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostorija namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara kako bi zdanje Narodnog muzeja u potpunosti odgovorilo najsavremenijim muzeološkim standardima.
"Muzej će, uz novu stalnu postavku umetničkih, istorijskih, arheoloških i numizmatičkih eksponata, ponovo postati mesto susreta, kreativnosti, kritike i dijaloga, učenja i uživanja", naglasila je Brešković.
Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića.
Sadašnju zgradu, koja je izgrađena 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova, muzej je dobio 1951. godine i sledeće godine, 23. maja, Narodni muzej je svečano otvoren za javnost.