Vesti
Društvo i ekonomija
Svetski mediji: Stranci će se obogatiti na srpskom kriptonitu
19.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
Svetski mediji: Stranci će se obogatiti na srpskom kriptonitu
Slučajno otkriveno nalazište srpskog kriptonita kod Loznice moglo bi da donese ogromno bogatstvo kompaniji "Rio Tinto", pišu strani mediji.
"Jadarit hrani budućnost Rio Tinta u proizvodnji litijumskih baterija", naslov je teksta na portalu Australijski poslovni pregled o jadaritu, koji je nazvan i srpski kriptonit zbog sastava identičnog sastavu minerala iz filmova o Supermenu.
Britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“ otkrila je 2007. nalazište jadarita sasvim slučajno, dok su u Srbiji tražili borne minerale. Koliko su im namere ozbiljne pokazuje podatak da su dosad uložili više od 60 miliona dolara u istraživanje nalazišta koje po procenama vredi 10 milijardi evra.
Kompanija veruje da se u zoni Jadra nalazi oko 114,6 miliona tona jadarita sa oko 1,8 odsto litijum-oksida, što bi zadovoljilo čak 20 odsto svetskih potreba za litijumom. Litijum se prodaje po ceni i do 5.000 evra po toni i koristi se u proizvodnji baterija.
Upravo to australijski portal navodi kao glavni adut "Rio Tinta" za sticanje bogatstva. Te baterije se, naime, između ostalog koriste u električnim automobilima, kojima se predviđa sve masovnija proizvodnja.