Vesti
Društvo i ekonomija
PLAN VLADE ZA 17 ŽIGOSANIH Šta će biti sa preduzećima koja od 31. maja ostaju bez zaštite države
23.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
PLAN VLADE ZA 17 ŽIGOSANIH Šta će biti sa preduzećima koja od 31. maja ostaju bez zaštite države
Od deset privilegovanih preduzeća koja ostaju bez državne pomoći nakon 31. maja, nijedno neće staviti katanac na vrata, saznaje „Blic”.
Ovo stoji u internom dokumentu Vlade u koji je naš list imao uvid, a koji je dostavljen Svetskoj banci i MMF-u. Da iz statusa „privilegovanih” ne bi postali „žigosani”, Vlada je za svaku od kompanija predvidela dodatne solucije, kako se na ulici ne bi našlo 21.000 radnika, koliko ih ima u ovim firmama.
Naime, predviđena su tri modela, čiji je cilj da se do konačnog rešenja njihove sudbine ne poremeti poslovanje. Reč je o privatizaciji putem prodaje, prodaji kroz stečaj i konsolidovanju putem unapred pripremljenog plana reorganizacije. Tako će se bar za šest meseci kupiti vreme u kome nova vlada treba da vidi šta će sa kompanijama. Izvor „Blica” iz Vlade tvrdi da sigurno neće biti davanja para iz državne kase.
- Ako se to slučajno desi, pada aranžman sa MMF-om i Svetska banka nam to neće tolerisati. Od 2008. do 2013. država je za 17 preduzeća ukupno dala 34.325.300.000 dinara - tvrdi naš sagovornik.

PKB
Prodaja bez dugova
Ministarstvo privrede u saradnji s Gradom Beogradom, koji je vlasnik PKB, dogovara pre svega rešenje o budućem konceptu regulisanja dugova, a u toku je procena vrednosti imovine PKB za 2015. To znači da će PKB budućim kupcima biti ponuđen na prodaju bez dugova.

IKARBUS
Socijalni program
U toku je priprema plana za unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) preduzeća koji treba da prihvati i sud. Time će Ikarbus biti zaštićen od naplate poverilaca narednih šest meseci. Radnicima će biti ponuđen socijalni program.

GALENIKA
Računa se na prodaju
Država računa da će Galenika biti prodata i da će na taj način biti rešen njen status. Za Galeniku je u međuvremenu objavljen javni poziv za izbor strateškog partnera. Na tender su se javila četiri ponuđača koji su ujedno otkupili tendersku dokumentaciju.

HIP PETROHEMIJA
Još šest meseci
Petrohemija je još jedno preduzeće koje će država pokušati da spase od stečaja unapred pripremljenim planom reorganizacije. Od poverilaca će biti sačuvani narednih šest meseci, a radnicima će biti ponuđen socijalni program.

FAP
Pregovori o otpremnini
Umesto stečaja, odlučeno je da se pripremi unapred pripremljen plan reorganizacije. Radnicima će biti ponuđen socijalni program, u toku su pregovori oko visine otpremnine. Ponuda države je da im se isplati 200 evra po godini staža.

JP PEU RESAVICA
Razdvajanje kompanije
Četiri rudnika koja posluju u sastavu „Resavice“ biće zatvorena. Ideja je da se zdravi delovi kompanije sačuvaju, a da se bolesni odstrane, jer samo tako može da izbegne stečaj. Procena je da će višak biti najmanje 1.500. Njima će biti ponuđene otpremnine.

POLITIKA A.D
Država sprema UPPR
Za Politiku a.d. predviđen je takođe UPPR. Na njegovoj izradi se još radi, ali bi on morao da bude usvojen pre 31. maja kada Galenika i još devet preduzeća gube zaštitu države. UPPR bi trebalo da im obezbedi zaštitu od poverilaca narednih šest meseci.

TRAJAL
Pozitivno poslovanje
Sudbina kompanije Trajal zasad je najveća nepoznanica jer država još nije odlučila koji će od tri moguća modela primeniti u slučaju ove kompanije, posebno zato što je Trajal jedno od retkih preduzeća koje pozitivno posluje, ne računajući dugove iz prethodnih perioda.

RTB BOR
Profesionalni menadžment
Već su predali UPPR, koji će omogućiti nastavak rada preduzeća uz zaštitu od poverilaca u narednih šest meseci. U ovoj godini neće biti socijalnog programa, UPRR predviđa do 2017. angažovanje profesionalnog menadžmenta i manje zaposlenih.

JUMKO
Još bez odluke
U toku je izrada programa definisanja proizvodne imovine. Nakon toga biće odlučeno koji će se od tri modela koja su državi na raspolaganju primeniti - privatizacija putem prodaje, prodaja kroz stečaj ili unapred pripremljen plan reorganizacije. U slučaju UPPR, Jumko bi bio zaštićen od poverilaca šest meseci.