Vesti
Društvo i ekonomija
Tužilaštvo: Miškoviću 12 godina zatvora
26.05.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Tužilaštvo: Miškoviću 12 godina zatvora
Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da vlasnik Delte Miroslav Mišković, optužen za finansijske malverzacije u putarskim preduzećima, bude osuđen na 12 godina zatvora.
"Tražim da se Miroslav Mišković oglasi krivim za krivična dela zloupotreba službenog položaja i poreska utaja u pomaganju i osudi na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora i novčanu kaznu", rekla je zamenica tužioca Tamara Ristić.
Prethodno je sudija Maja Ilić odlučila da završne reči osim tužilaštva imaju danas i predstavnici oštećenih, dok će odbrana završe reči izneti 9. juna.
Mišković je prethodno na suđenju pred Specijalnim sudom odbacio navode precizirane optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal da je, znajući da krši zakon, savetovao svom sinu Marku da utaji porez.
Izjašnjavajući se o preciziranoj optužnici, prema kojoj je “bio svestan svog dela i njegove zabranjenosti, ali je želeo njegovo izvršenje...”, odnosno da je savetovao sina da prekrši zakon, Mišković je rekao da je tim navodima "jako uvređen", jer su nelogični.
“Ono što mi tužilac stavlja na teret je moj autoritet, a autoritet se ne stiče u društvu ako se krši zakon, već ako investirate u svoju zemlju i ako radite u skladu sa zakonom”, naveo je Mišković.
"Ne može neko da mi stavlja na teret da rođeno dete teram da krši propise, to je pretpostavka...svi znaju da nije logično”, rekao je Mišković.
“Da ja nagovorim sina da utaji porez... Pa, bilo bi mi lakse da u Delti utajim 303 miliona evra”, primetio je vlasnik Delte.
Marko Mišković je već u drugom postupku osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Merainvest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.
Mišković je govorio o poslovanju Delte, ističući da je njegova kompanija uvek plate isplaćivala na vreme, i da njeni su rezultati najbolji u regionu.
Predsednici svih velikih kompanija, kako je rekao, ne bave se operativnim poslovima.
“Tako ni Miroslav Mišković ne čita propise o porezu, ne nabavlja robu. . . to u kompaniji Delta rade stručne službe. Ne mogu da budem odgovoran za nešto što ne radim. Ja se bavim vizijom”, naglasio je Mišković.
"Da li ima poreza ili ne, ne odlučuje ni Mišković Miroslav, ni Marko, već stručne službe", napomenuo je on.
Mišković smatra da tužilaštvo nema nikakve dokaze protiv njega i da je aprusrdno što posle tri i po godine menja optužnicu.
Miškoviću se sudi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, a optužen je i za krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog navodnog izvlačenje para iz putarskih preduzeća.
Njemu je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.
Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.
Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.