Vesti
Društvo i ekonomija
EBRD nastavlja - novih 300 miliona u Srbiju
06.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
EBRD nastavlja - novih 300 miliona u Srbiju
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Danijel Berg izjavio je danas da EBRD planira da i ove godine u region Zapadnog Balkana uloži više od milijardu evra.
Od te sume Srbiji je evropska investiciona banka namenila više od 300 miliona.
Berg je gostujući na RTS-u rekao da će EBRD preko banaka u mala i srednja preduzeća uložiti više od 100 miliona, a pokazuje interesovanje i za privatizaciju velikih sistema, poput Aerodroma Nikola Tesla i Telekoma.
On je povodom privatizacije Aerodroma i Telekoma rekao da je EBRD u kontaktu sa Vladom, sa kojom sarađuje i u domenu upravljanja, reforme državne uprave i javnih preduzeća.
"Mislim da su to samo dva od mogućih projekata na kojima možemo da radimo. Imamo i neke velike strane investicije i nadamo se da će odlučiti da dođu u Srbiju", rekao je Berg i dodao da je dolazak Kine u ovaj deo sveta veoma koristan.
Berg je podsetio da je Kina nedavno postala deoničar EBRD-a i dodao da se nada saradnji i sa kineskim investitorima koji dolaze u ovaj region.
On je podsetio da je prošle godine potpisana "Inicijativa upravljanja investicionom klimom".
"Vlada ima pred sobom teške odluke u domenu privatizacije i kako bi klima za investicije bila atraktivnija. Mnogo je posla i Vlada bi odmah trebalo da počne da radi", rekao je Berg.
Prema njegovim rečima, EBRD ulaže više od milijardu evra u Zapadni Balkan i Srbija je u centru toga.
"Svake godine se trudimo da imamo iznad 300 miliona evra investicija u Srbiji. Neke godine će biti i više, kada radimo velike projekte. Prošle godine imali smo neke velike projekte tako da su te investicije porasle", rekao je Berg.
U EBRD-u misle da će ekonomski rast u Srbiji biti oko dva odsto i možda nešto malo veći iduće godine, rekao je prvi čovek te evropske banke.
Poručio je da je za ekonomski rast bitno sprovesti reforme ali i privući male i velike investicije.
Dodao je i da je veoma važan dolazak kineskih investitora i ulaganje u smederevsku železaru.