Vesti
Društvo i ekonomija
Potera za tihim ubicom: Uskoro mapa radona u Srbiji
07.06.2016. 20:00
Izvor: Blic
Potera za tihim ubicom: Uskoro mapa radona u Srbiji
Detektori koji su bili postavljeni širom Srbije sa ciljem da se u kućama i stanovima izmeri nivo radona, jednog od najopasnijih uzročnika raka pluća, očitani su u labaratoriji u Švedskoj. Prvi rezultati su stigli u Srbiju, a nakon dodatne analize biće objavljeno u kojim mestima najviše i ima ovog opasnog gasa.
Narednih meseci tim stučnjaka će analizirati rezultate koji bi javnosti trebalo da budu predstavljeni početkom septembra.
- Srbija će tada dobiti svoju prvu radonsku mapu, a svim građanima u čijim stanovima je izmerena povišena koncentracija radona Agencija će dati preporuke neophodne za smanjenje koncentracije ovog gasa - rekao je za “Blic” Slađan Velinov direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.
Tokom ove kampanje koju je sprovela Agencija u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, podeljeno je 6.000 detektora za merenje koncentracije radona u kućama i stanovima.
Detektori su u boravišnim prostorijama bili izloženi šest meseci od oktobra 2015. do aprila ove godine. Građani su tako dobili jedinstvenu priku da provere kakav vazduh udišu u prostorijama gde borave.
Velinov najavljuje da će Agencija nastaviti i dalje sa merenjem koncentracije radona u kućama i stanovima. U narednom periodu cilj će biti da se detektori izlože u delovima Srbije koji su imali manji broj merenja, kao i da se ponove merenje au onim stambenim objektima u kojima su izmerene značajno visoke koncentracije radona.
Radon u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja velike posledice. Najviše ga ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama...
Srbija je, inače, jedina zemlja u regionu i u Evropi koja nema mapu radona, prirodnog radiokativnog gasa koji je Svetska zdravstvena organizacija, posle pušenja, proglasila drugim najvećim uzročnikom raka pluća.