Vesti
Društvo i ekonomija
ŠKOLE LAŽIRAJU MALU MATURU Nastavnici nameštaju rezultate koje su osnovci postigli na završnom ispitu
08.06.2016. 20:00
Izvor: Blic
ŠKOLE LAŽIRAJU MALU MATURU Nastavnici nameštaju rezultate koje su osnovci postigli na završnom ispitu
Iz godine u godinu sve je više škola za koje se sumnja da završni ispit ne sprovode u skladu s pravilima, odnosno da nameštaju rezultate testova.
To je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta izneo direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović, apelujući na hitnu reakciju da bi se ta pojava suzbila.
- Direktori i nastavnici koji dežuraju na ispitu pokušavaju na sve načine da pomognu svojim učenicima - dodao je Ranđelović.
To je potvrdila i Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete i predsednica Republičke upisne komisije.
- Viđali smo revidirane testove i po 20 puta i svaki put je dodavano učenicima po pola boda da bi im se popravio rezultat na testu - rekla je Markovićeva.
Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski ocenio je da je upravo na Ministarstvu da kazni takve pojave, jer NPS ne raspolaže nikakvim sankcijama. On je, međutim, dodao kako bi eventualno mogao da bude objavljen spisak škola za koje se sumnja da u njima ima neregularnosti.
Pojedini članovi Saveta su, međutim, ocenili da bi sankcije trebalo da snose direktori, odnosno nastavnici za koje se utvrdi da su postupali mimo pravila.
Cela priča pokrenuta je samo nedelju dana pre male mature, a bila je povod da se pred Nacionalnim prosvetnim savetom čuju kritike na sadašnji sistem polaganja završnog ispita.
Jedan od predloga za izmenu sistema završnog ispita bio je da se ubuduće tokom celog školovanja organizuje više nivoa nacionalnog testiranja. Bodovi sa tih testiranja bi se potom akumulirali i računali pri upisu u srednje škole
Dragana Stanojević, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ocenila je da bi trebalo preispitati i odnos bodova koje za upis u srednju školu nose uspeh u školi, odnosno završni ispit, pre svega zbog neujednačenih kriterijuma ocenjivanja po školama.

Bojkot radne grupe za informatiku
Većina nastavnika tehničkog obrazovanja izašla je iz radne grupe za definisanje izmena nastavnih planova i programa iz oblasti tehnike, tehnologije i informatike u osnovnim i srednjim školama, jer nisu želeli da učestvuju u nametnutim rešenjima, izjavio je predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u toj radnoj grupi Goran Manojlović.
On je naveo da je hitnost postupka i žurba s kojom se pristupilo ovom poslu kod mnogih izazvala sumnje.