Vesti
Društvo i ekonomija
Veće plate i penzije? Znaće se za nedelju dana
13.06.2016. 20:00
Izvor: RTS
Veće plate i penzije? Znaće se za nedelju dana
Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da je šansa za povećanje plata u javnom sektoru i penzija od 1. januara 2017. veoma velika, ali da povećanje ne bi trebalo obećavati pre završetka analize.
Vujović je rekao da je Vlada krenula u ambiciozne zadatke, ali da će biti u boljoj poziciji da priča o većim platama i penzijama za nedelju dana, kad i cifre budu poznate.
"Danas su tek počeli razgovori o ukupnom programu koji će trajati sedam-osam dana. Svi elementi koje smo imali ranije i dalje su na stolu i razgovaramo. Bićemo u boljoj poziciji da o tome pričamo za nedelju dana kad budemo znali jasnije kako stoje stvari", rekao je Vujović novinarima u Vladi Srbije.
Prema njegovim rečima, dobra naznaka je što se očekuje veća stopa rasta BDP-a, umesto 1,8 odsto očekuje se 2,5 odsto za 2016, ali je dobar signal i što je deficit budžeta na kraju maja iznosio svega 11 milijardi dinara.
"To je sve značajno bolje nego što smo planirali, i već je jasno da ćemo u fiskalnom delu ostvariti odličan rezultat. To govori da se nalazimo na dobrom putu i da stvaramo dobar okvir za razgovore o svemu pa i o platama i penzijama. Ali, ne treba to obećavati dok ne budemo videli koji su to elementi rizika koji tu postoje - strukturne reforme i rizici iz okruženja", objasnio je ministar.
Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf pomenuo je na sastanku, dodaje on, da se nalazimo na putu 3,5 odsto strukturnog prilagođavanja, a prošle godine je rečeno 2,5 odsto - opet iznad očekivanja, konstatovao je Vujović.

NAĆI ĆEMO REŠENJE ZA BOR, RESAVICU...
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će Vlada Srbije sa MMF-om voditi dodatne pregovore o sudbini tri velika preduzeća koja su najveći problem: RTB Bor, Resavici i Petrohemiji i da očekuje će se za njih naći neko rešenje.
"Optimista sam i mislim da ćemo naći neko rešenje", kazao je Vujović odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.
On ističe da se, kada je reč o RTB Bor, razmatraju moguća rešenja imajući u vidu nalazišta rude koje tom basenu, koja su obećavajuća.
Vujović navodi bi RTB Bor trebalo da izađe iz problema likvidnosti i da se na osnovu ranijih studija nađe rešenje za tu kompaniju, koja se pored brojnih problema suočava i sa najnižom cenom bakra na globalnom tržištu.
On je istakao da neke vodeće firme u svetu bakra ulaze polako u bankrot zbog niske cene u poslednjih nekoliko godina.
"Resavica i Petrohemija, to su, takođe, bolne tačke, pošto i isto imaju nasleđene probleme iz prošlosti i za njih su potrebna kompleksna rešenja", kazao je Vujović.
"Nadam se da ćemo naći rešenja za sva tri", naglasio je Vujović.
On je , takođe, rekao dans da će vlada postaviti Poštansku štedionicu na zdrave noge, kao i da će se tek nakon što se oslobodi loših kredita videti da li joj je potrebna dokapitalizacija.
"Poštanska štedionica trenutno ima više sredstava nego što joj treba, a nakon razrešenja rizičnih kredita videćemo da li je dokapitalizacija potrebna. Oni imaju oko 120 milijardi dinara aktive i likvidniji su nego što je to po zakonu potrebno" , naglasio je Vujović i dodao da će se bilansi videti tek kada, kako je rekao, budu očišćene knjige.
On je rekao novinarima u vladi da to ministarstvo već pola godine ili godinu dana razgovra o tome da usklopu strategije upravljanja vlasništvom države u bankama, uključujući i Poštansku štedionicu, sve te inštitucije dovede na zdrave noge.
"Da se ponašaju u skladu sa zdravim principima upravljanja finansijskim istitucijama i da minimiziraju rizike, kao i da se svako tu ponaša kako treba u svom domenu" , kazao je Vujović.
U skladu sa tom strategijom, prema njegovim rečima, izvršena je promena u upravljačkom vrhu Komercijalne banke, a kod Poštanske štedionice se razgovara o tome da ona po modelu koje obično takve institucije imaju u svetu prevashodno bude usmerena na tzv ritejl biznis, odnosno da ne ulazi u rizične komercijalne operacije.