Vesti
Društvo i ekonomija
Vulin: Nećemo dozvoliti prebacivanje migranata iz Mađarske
14.06.2016. 20:00
Izvor: rts.rs
Vulin: Nećemo dozvoliti prebacivanje migranata iz Mađarske
Srpski organi neće dozvoliti nasilno prebacivanje migranata iz Mađarske ili bilo koje druge zemlje na teritoriju Srbije, poručio ministar za rad Aleksandar Vulin. Najavljuje da će Beograd zatražiti objašnjenje od mađarskih kolega. Potez Budimpešte kritikuje i Visoki komesarijat za izbeglice.
Novim propisom Mađarska je omogućila policiji da vraća ilegalne migrante koje otkrije unutar zone od osam kilometara od južne mađarske granice prema Srbiji. Odatle će moći da podnesu zahtev za azil u Mađarskoj i da za 72 sata dobiju odgovor.
Aleksandar Vulin je istakao da nijedna zemlja ne može da nametne obaveze drugoj zemlji.
"Nijedna zemlja ne može da donese zakon koji će se odnositi na neku drugu zemlju, a koji će proizvoditi posledice. Kada bi se Srbija tako ponašala, imali bismo domino efekat odavde pa do Turske", rekao je Vulin.
Navodeći da to nije nešto što se može sprovesti, Vulin je istakao da naši organi neće dozvoliti bilo čije nasilno prebacivanje iz Mađarske ili bilo koje druge zemlje na teritoriju Srbije.
"Postoje zakoni koji su iznad nacionalnog zakonodavstva, dakle postoje međunarodni zakoni i zna se na koji način neka osoba može biti vraćena iz konkretne zemlje. Samo će se međunarodno pravo u tom smislu, što se nas tiče, primenjivati i na odnose Mađarske i Srbije", rekao je Vulin.
Ministar je dodao da Srbija neće biti nikakav "parking" za migrante, odnosno prostor u kome će moći da šalju ljude samo zato što su tako odlučili.
Vulin je napomenuo da mađarski zakon implicira da bi i bez sporazuma, dogovora, razgovora i međunarodnog prava neko mogao biti vraćen na teritoriju Srbije, a to je za nas apsolutno neprihvatljivo.
"Srbija ne može da dozvoli da bilo ko donosi zakone koji stvaraju obavezu za nju i takve obaveze nećemo prihvatiti", rekao je Vulin.
Na pitanje da li funkcioniše sporazum o readmisiji sa Mađarskom, on je rekao da taj sporazum funkcioniše, ali da se on odnosi na naše državljane.
"Ne postoji sporazum po readmisiji koji se odnosi na državljane drugih zemalja", rekao je Vulin.
Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, ukazuje da Ugovor o readmisiji predviđa da svaki stranac ili domači državljanin koji ilegalno pređe granicu uz prilozene dokaze, mora biti prihvaćen od strane Srbije.
"To je pravo, a s druge strane, jedna faktička situacija je kompleksna, jer Mađari zlonamerno tretiraju Srbiju kao treću sigurnu zemlju. Svako od tih nesrećnika koji bude uhvaćen u prostoru od osam kilometara i bude vraćen u tranzitni centar, podnese zahtev za azil, dobiće negativnu odluku", navodi Đurović.
Od početka godine u Srbiju je vraćeno troje ljudi. Mađarska dnevno na svoju teritoriju ne pušta više od 30 migranata. Ilegalno, neki, ipak, nađu put. U dve tranzitne zone, na Horgošu i na Kelebiji, nešto manje ih je od 400. Tu čekaju odluku gde će dalje.
Kroz Srbiju je od početka godine prošlo oko 130.000 ljudi. Mađarska je, prema vladinim podacima, ove godine imala 19.140 zahteva za azil.