Vesti
Društvo i ekonomija
Predstavnici SPC idu na Sabor, ali možda neće prisustvovati do kraja zasedanja
15.06.2016. 20:00
Izvor: politika.rs
Predstavnici SPC idu na Sabor, ali možda neće prisustvovati do kraja zasedanja
Delegacija Srpske pravoslavne crkve, i na čelu sa patrijarhom Irinejom učestvovaće na zasedanju Svetog i Velikog Sabora na Kritu, odlučeno je danas na zasedanju Svetog arhijerejskog Sinoda u Patrijaršiji u Beogradu.
U saopštenju Svetog arhijerejskog Sinoda, koje je potpisao patrijarh Irinej, navodi se da je ovaj najviši organ SPC, na jučerašnjoj sednici doneo odluku o učešću na Svepravoslavnom saboru koji počinje 17. juna.
„Imajući svest o veličini i značaju Sabora, naša crkva želi da u duhu crkvenograditeljstva doprinese da i ovaj Sveti i Veliki Sabor ispuni kriterijume i meru istinskih Sabora iz istorije Pravoslavne crkve i opravda svoj naziv”, navedeno je u saopštenju Sinoda SPC.
Potvrda dolaska na Krit je izrečena uz ponavljanje i ranije iznetih zahteva, a to je u prvom redu da Sabor razmatra probleme i pitanja koje je postavila ne samo SPC, već i pravoslavne crkve koje su otkazale učešće – ruska, antiohijska, bugarska i gruzijska.
„Sabor treba da traje dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika”, smatra srpska Crkva, dodajući da se tek sa punim konsenzusom Sabor može smatrati Svetim i Velikim.
Na kraju saopštenja Sinoda kaže se da SPC insistira na tome da saborovanje na Kritu bude početak saborskog procesa i da se pitanja rešavaju u njegovom toku, uz zaključak da „ukoliko Crkve koje su već prisutne na Saboru, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom, istraju u stavu da odsutne Crkve bez stvarnog razloga bojkotuju rad Sabora i ukoliko već prisutne Crkve odbiju da uzmu u razmatranje sva pitanja, probleme i nesuglasice, predstavnici SPC na Saboru biće, nažalost, prisiljeni da napuste zasedanje i da se na taj način pridruže crkvama koje su već odsutne.”
Oko toga da li treba učestvovati na svepravoslavnom zasedanju, koje je najavljivano kao istorijski događaj i prvi takve vrste posle hiljadu godina, suprotstavljena su mišljenja srpskih arhijereja. Na kraju je prevagnulo mišljenje da treba doći na Krit, iako se činilo da će se SPC pridružiti crkvama koje su najavile da neće prisustvovati zasedanju.
Delegacija srpske crkve trebalo bi danas da doputuje na Krit, gde se nedaleko od grada Hanije, u Pravoslavnoj akademiji, održava radni deo zasedanja. Istog dana očekuju se i druge visoke delegacije pravoslavnih crkava, kojih, po svemu sudeći, neće biti 14, koliko ima autokefalnih pravoslavnih crkava, već deset. Vaseljenski patrijarh Vartolomej stigao je juče na Krit. Zajedno sa ostalim patrijarsima, on će sutra održati pripremno zasedanje. Prema programu Sabora, najsvečaniji događaj biće zajedničko služenje arhijerejske liturgije u nedelju, na veliki praznik Pedesetnice, u Iraklionu. Arhijerejska liturgija, koji će služiti deset pravoslavnih patrijaraha označiće i svečani početak Sabora. Radni deo sednice je u ponedeljak, a delegacije pravoslavnih crkava razmatraće šest ideja – autonomija i način njenog sticanja, sveta tajna bračne zajednice, značaj posta, pravoslavna dijaspora, misija pravoslavne crkve u savremenom svetu i odnos prema drugim hrišćanskim crkvama. Sve crkve imale su najviše zamerki na dokumenta koja obrađuju dve poslednje ideje.