Vesti
Društvo i ekonomija
Posle 24 godine od sutra ponovo let Beograd–Njujork
22.06.2016. 20:00
Izvor: Politika
Posle 24 godine od sutra ponovo let Beograd–Njujork
Posle 24 godine nacionalni avio-prevoznik ponovo poleće za Njujork, a Srbija je je jedina od 11 zemalja u regionu koja će imati direktne letove ka Americi.
Kako je rečeno na predstavljanju aviona „erbas A330”, koji nosi ime Nikole Tesle i kojim će se na ovoj liniji leteti pet puta nedeljno, prvi let na relaciji Beograd–Njujork kruna je trogodišnjeg rada za „Er Srbiju” koja je, kako je rečeno, jedna od najuspešnijih avio-kompanija u Evropi.
Siniša Mali, gradonačelnik i predsednik Nadzornog odbora, rekao je da su pripreme za ovaj let trajale godinu i po dana, a budući da je već do sada prodato 15.000 karata, što je više od očekivanog, logično je razmišljati i o otvaranju novih prekookeanskih letova. Razmišlja se, navodno, o letovima i za Čikago i Kanadu, ali još nisu donete konkretne odluke.
– Letovi za Njujork pospešiće privredni razvoj Srbije, razvoj tržišta i investicije. Otvaranje linija prema Kijevu, Parizu i Zagrebu bilo je važno jer su to linije kojima će se dovoziti putnici koji planiraju da lete za Njujork, rekao je Mali i podsetio da se krenulo sa JAT-om i njegovom zastarelom flotom, koji je imao velike gubitke, a sada imamo profitabilnu kompaniju, koja leti na većem broju destinacija sa novim avionima.
– To ne bi bilo moguće bez „Etihada”. Bez njihovog znanja, učestvovanja u programu konsolidacije ne bismo bili ni blizu da imao nacionalnu kompaniju i da letimo za SAD, istakao je gradonačelnik.
Generalni direktor „Etihada” i potpredsednik Nadzornog odbora „Er Srbije” Džejms Hogan istakao je da je veliki put pređen i da je „Er Srbija” primer kako jedna mala kompanija može da napreduje.
– JAT više ne postoji, i sada počinje era „Er Srbije”, koja je vodeća kompanija na Balkanu, i iskreno govoreći trebalo bi da bude vodeći brend i u Evropi, istakao je Hogan i dodao da „Er Srbija” ima modernu flotu aviona i da je Beograd čvorište sa 500 letova nedeljno ka 44 destinacije.
Generalni direktor „Er Srbije” Dane Kondić, predstavivši „erbas A330”, objasnio je da je reč o letelici sa 254 sedišta, 18 u biznis, 236 u ekonomskoj klasi i naveo da su cene karata konkurentne i da prate tržište.
– Sada je cena od 440 evra, u zavisnosti od datuma koji se bira za let do Njujorka. Prodaju se iznad svih očekivanja, a iznenađujuće je odakle sve putnici bukiraju karte – rekao je Kondić i dodao da je 60 odsto karata prodato u SAD, 35 u Srbiji, a ostatak u Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, pa čak i Ukrajini.

Do kraja godine procena vrednosti aerodroma
Gradonačelnik Siniša Mali najavio je da se očekuje da će do kraja godine biti procenjena vrednost Aerodroma „Nikola Tesla” i izrazio nadu da će ubrzo biti nađen partner sa kojim će moći da se ostvari plan razvoja aerodroma, koji treba da prati poslovne uspehe „Er Srbije”.
– Vlada je izabrala savetnika u vezi sa koncesijom za Aerodrom „Nikola Tesla”, priprema se dokumentacija, koja je neophodna kako bi se kontaktirali zainteresovani investitori. Aerodrom je preuređen, ali će sigurno predstavljati usko grlo u nekom planu razvoja „Er Srbije”, rekao je Mali.
Kako se čulo, beogradski aerodrom je najbrže rastući aerodrom u Evropi i trebalo bi da ima sve kapacitete poput velikih aerodroma, čime bi Beograd zacementirao svoju poziciju vodećeg aerodroma u regionu.
Vučić ispraća „Teslu” za Njujork
Kako je najavljeno iz vladine kancelarije za saradnju sa medijima premijer Aleksandar Vučić, jutros rano, u šest sati, trebalo je da prisustvuje ceremoniji presecanja vrpce povodom uspostavljanja prvog direktnog leta za Njujork, mada se tokom dana spekulisalo da postoji mogućnost da se pridruži putnicima, iako je i sam pre nekoliko dana rekao da će samo ispratiti putnike.
Ipak je dogovoreno da delegaciju na letu za Njujork predvodi potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović. U avionu bi trebalo da budu i direktor „Etihada” Džejms Hogan, direktor „Er Srbije” Dane Kondić i predsednik Nadzornog odbora Siniša Mali, dok je neizvesno da li će im se pridružiti i ambasador SAD Kajli Skot, koji je zajedno sa premijerom kupio prve karte za ovaj let na Sajmu turizma u februaru.