Vesti
Društvo i ekonomija
"Budućnost Fijata u Srbiji zagarantovana"
24.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
"Budućnost Fijata u Srbiji zagarantovana"
Sa Fijatom nije jednostavna situacija, svašta bi se moglo reći za ugovor, ali budućnost je u Srbiji zagarantovana, rekao je mandatar za premijera Aleksandar Vučić. Sindikati i uprava se dogovorili.
Mandatar za predsednika srpske vlade razgovarao je sa predstavnicima sindikati kragujevačke fabrike automobila, Fijat Krajsler Automobili Srbija, i ukazao da situacija sa smanjenom proizvodnjom nije jednostavna i nije (samo) domaći problem ali da na pomolu nije katastrofa.
"Fijat je zadovoljna dražavom Srbijom. Budućnost Fijata u Srbiji je zagarantovana. Razgovarali smo sa rukovodstvom Fijata, oni će sada ići s programom dobrovoljnog odlaska a za 10 dana ćemo se ponovo videti i porazgovarati šta dalje. Moramo poštovani i njihovu ekonomsku računicu i planiranu proizvodenju od 75.000 vozila. Oni su gazde i ponašaju se u skladu sa situacijom na tržištu", rekao je Vučić.
Mandatar je najavio i posetu rukovodstvu Fijata u Torinu, čim se pronađe termin u zgusnutom rasporedu planova u Vladi Srbije.
Vučić je na konferenciji za štampu "zatražio da ne odgovara" na pitanje o tome da li je ugovor sa Fijatom loše napravljen i da štiti samo italijansku kompaniju ali ne i radnike iz Kragujevca. On je rekao da je to pitanje za one koji su takav ugovor potpisali i one koji se za to nisu interesovali pre sedam godina, a da je njegovo da obezbedi da Fijat tu ostane jer je veoma značajan za celu ekonomiju Srbiju.
UPRAVA I SINDIKATI: OTPREMNINE NAJBOLJE REŠENJE
Kompanija FCA i predstavnici sindikata postigli su dogovor, nakon današnjeg sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da je odluka o prijavama za dobrovoljni odlazak iz firme u najboljem interesu svih zaposlenih, lokalne zajednice i kompanije Fijat.
"U proteklih nekoliko dana održani su temeljni pregovori između predstavnika sindikata i predstavnika kompanije o prijavama za dobrovoljni odlazak iz kompanije. Taj dogovor je postignut i zaposleni koji se odluče da dobrovoljno napuste kompaniju dobiće prilagođene nadoknade", rekao je predstavnik sindikata Zoran Marković.
Kako se navodi u saopštenju kompanije Fijat Srbija, on je rekao da je dogovoreni paket veći je od zakonskog minimuma i obezbediće dodatne pogodnosti koje prevazilaze zakonom propisane uslove.
"Ova vrsta dobrovoljnog odlaska ima za cilj da uspostavi pravi obim organizacije kako bi se ista prilagodila zahtevima tržišta", rekao je Marković.
Iz kompanije Fijat poručuju da se trudi da izađe u susret zaposlenima, i nameravaju da ponudi najbolje uslove zaposlenima koji se odluče da iskoriste socijalni program.
"Tokom pregovora o uslovima za dobrovoljni odlazak, Vlada Srbije doprinela je pronalaženju rešenja za nastalu situaciju, s obzirom da je u interesu svih strana da fabrika nastavi sa operativnim aktivnostima osiguravajući kontinuitet u poslovanju", navodi se u saopštenju Fijata.