Vesti
Društvo i ekonomija
Za srpske žandarme nema nemoguće misije
28.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Za srpske žandarme nema nemoguće misije
Nema zadatka koji Žandarmerija ne može da ispuni, tvrdi ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi, Nebojša Stefanović.
U Novom Sadu, na slave jedinice u novosadskom odredu Žandarmerije, Stefanović je rekao da je u potpunosti tačna tvrdnja nekih da su pripadnici Žandarmerije ratnici u ratu, a oslonac naroda u miru.
Prema njegovim rečima, država je u predhodnih godinu dana intezivno radila na popravljanju statusa pripadnika Žandarmerije i u smislu zaštite ove jedinice.
"Posle dugog niza godina u kojima nisu nabavljana ni oklopna vozila ni druge vrste tehnike potrudili smo se, i na tome sam zahvalan i premijeru Aleksandru Vučiću, da nabavimo i modernizujemo u potpunosti sva oklopna vozila kojima Žandarmerija raspolaže i naravno i u narednom periodu ćemo raditi na njihovoj daljoj opremljenosti", rekao je Stefanović, dodajući da to podrazumeva i nabavku uniformi i druge potrebne opreme.
Stefanović je rekao da komandant Žandarmerije predlaže koja je oprema potrebna da se nabavi da bi jedinica bolje funkcionisala, a da je njegov zadatak da se potrudi da se pronađe dovoljno finansijskih sredstava da se u najvećoj meri izađe u susret tim zahtevima.
"Želja i obaveza svih nas je da pomognemo da jedinica Žandarmerije bude elitna kao što to i jeste", rekao je Stefanović, koji je starešinama i pripadnicima Žandarmerije čestitao slavu i Dan jedinice koja danas proslavlja svoj 156. rođendan.
Ministar je naglasio da se Žandarmerija kao elitna jedinica vrlo uspešno suprotstavlja nekim oblicima terorizma i vrlo uspešno obavlja zadatke koji se tiču zaštite stanovništva od huligana i kriminalaca ili zaštite objekata.
"Žandarmeriji je do sada ispunjavala besprekorno svaki zadatak koji joj je dat i uveren sam da će to raditi i ubuduće", rekao je Stefanović, dodajući da Žandarmerija od 2004. godine imala važnu ulogu u kontroli kopnene zone bezbednosti i zaštite našeg naroda na tom području.
Ministru Stefanoviću je uručena i plaketa jedinice Žandarmerije, a plakete su uručene i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Pokrajinske vlade koji su takođe prisustvovali današnjoj svečanosti u novosadskom odredu Žandarmerije.