Vesti
Društvo i ekonomija
Zaraza bolesti kvrgave kože proglašena u 22 opštine u Srbiji
20.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
Zaraza bolesti kvrgave kože proglašena u 22 opštine u Srbiji
Na teritoriji Srbije do sada su 22 opštine proglašene za zaražena područja od bolesti kvrgave kože, dok je devet upravnih okruga proglašeno ugroženim od te bolesti koja napada isključivo goveda, saopštila je Uprava za veterinu Srbije.
Kako se navodi na sajtu te uprave, zaključno sa jučerašnjim danom za zarežene opštine proglašene su Preševo, Bujanovac, Trgovište, Bosilegrad, Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Crna Trava, Medveđa, Leskovac, Bojnik, Dimitrovgrad, Babušnica, Prokuplje, Tutin, Novi Pazar, Kraljevo, Trstenik, Zaječar, Boljevac, Bor i Kučevo.
Upravni okruzi ugroženi od bolesti Nodularni dermatitis (Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease), kako je navela Uprava za veterinu, do 19. jula 2016. proglašeni su Pčinjski, Jablanički, Pirotski, Toplički , Raški, Rasinski, Zaječarski, Borski i Braničevski.
Na teritorijama koje su proglašene zaraženim i ugroženim područjem, kako se naglašava, sprovode se mere neophodne za sprečavanje daljeg širenja, mere suzbijanja i iskorenjivanja te bolesti.
Uprava za veterinu podseća da je tokom sprovođenja mera na 165 gazdinstava potvrdjeno prisustvo obolelih životinja od bolesti kvrgave kože na osnovu kliničke slike i laboratorijske dijagnostike, kao i da je u sprečavanju širenja bolesti na human način ubijeno 619 životinja, dok je šest životinja uginulo od posledica te bolesti.
Srbija je iz budžeta obezbedila dovoljno novca za isplatu nadoknade štete vlasnicima čije su životinje eutanazirane i na osnovu realne štete do sada je isplaćeno skoro 62 miliona dinara, navela je Uprava za veterinu.
U toku je vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože prema Planu vakcinacije u zonama i u zoni A vakcinacija celokupne populacije goveda završena je potpuno, dok je u zoni B vakcinisano 74,3 odsto od ukupnog broja goveda.
U zoni V, "slobodnoj zoni", vakcinisano je 51,4 odsto od ukupnog broj goveda i tu se vakcinacija sprovodi u skladu sa prioritetima, navela je veterinarska uprava.
Nodularni dermatitis - bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.