Vesti
Društvo i ekonomija
Turci otvaraju fabriku u Ćupriji, odrekli se subvencija
04.08.2016. 20:00
Izvor: Politika
Turci otvaraju fabriku u Ćupriji, odrekli se subvencija
Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić i predstavnici Kompanije „Tibet Moda” iz Turske, Burak Galip Akurt i Melih Sengul, danas su potpisali ugovor o otvaranju fabrike te firme u Ćupriji koja će, kako je planirano, za tri godine zaposliti 1.000 radnika. Fabrika će početi sa radom do kraja septembra, zaposliće u početku 100 radnika, a malo kasnije još 150, s tim da je razgovor sa budućim radnicima zakazan je za 8. avgust, izjavio je Galip Akurt na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora.
On je naveo da su mašne za tu fabriku krenule iz Turske i da su na granici. „Turci su se odrekli subvencija za radna mesta koje daju i opština i Vlada, što govori da se radi o ozbiljnoj firmi”, rekao je Erić.
On je napomenuo da su Turci posetili i Leskovac i Kruševac, a da su se ipak opredelili za Ćupriju. Erić je naveo i da je 1.avgusta u Ćupriji potpisan ugovor sa jednom kineskom kompanijom koja će proizvoditi vlakna za tekstilnu industriju.
„Tibet Moda” je porodična kompanija, osnovana pre 25 godina, specijalizirana za proizvodnju tkane odeće i odeće mekog tkanja. Orijentisana ka globalnom tržištu posebno Velike Britanije i Evrope.
Fabrika će raditi u zakupljenom delu bivšeg Grafičkog preduzeća „Mladost” koji je opština kupila iz stečaja na javnom nadmetanju radi zapošljavanja građana Ćuprije. Turci u ovu fabriku ulažu oko 1.000.000 evra.
Pre dva meseca Turci su, preko Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, sproveli konkursa za 250 radnika, krojača, šivača, koji će raditi u ovoj fabrici. Na konkurs se javio veliki broj radnika iz Ćuprije i drugih opština Pomoravskog okruga, ali i iz Beograda, Niša, Kragujevca, izjavila je Tanjugu Jadranka Đorđević iz Saveta za zapošljavanje opštine Ćuprija.
Prema njenim rečima, traženo je 250 radnika, prijavilo se gotovo tri puta više, a konkurs je završen 7.maja. Tražili su radnika za krojenje i šivanje odeće standardnih veličina, ženske poslovne odeće i odeće za svaki dan: jakne, prsluci, kaputi, haljine, ali i visoko vredne modne odeće, podsetila je Đorđević.