Vesti
Društvo i ekonomija
NOVINE U ZDRAVSTVU Dva meseca bolovanja od izabranog lekara, SANKCIJE za neodazivanje na skrining
11.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
NOVINE U ZDRAVSTVU Dva meseca bolovanja od izabranog lekara, SANKCIJE za neodazivanje na skrining
Jedan od prvih Zakona koje bi trebalo da usvoji nova Vlada jeste Zakon o zdravstvenom osiguranju. Jedna od mnogih novina je da će izabrani lekar ubuduće moći da otvori dvostruko duže bolovanje - od 60 dana, osim u izuzetnim slučajevima, propisanim zakonom.
Predloženo je i da osnov za naknadu zarade bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada - poslednja tri meseca. Razlog su, kako se navodi, uočene zloupotrebe, javlja Radio televizija Srbije.
Dobra vest stiže za roditelje dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja. Oni će imati pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade.
Podsetimo, do sada su roditelji imali pravo na bolovanje od svega četiri meseca, a nadoknada je iznosila 65 odsto plate.
Definisan je i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija.
Do sada, to nije bilo prezicirano. Regulisano je i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.
Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države.
Uvode se i sankcije za neopravdano neodazivanje na skrining preglede.
Dakle, neodgovorni koji se ne odazovu ni na treći poziv u jednom ciklusu, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države. Ali, samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja.
Sada će se znati i šta da radimo ukoliko se iznenada razbolimo tokom boravka u inostranstvu.
Predlog je da Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite. Troškove plaća Fond,a onda ih refundira od osiguranog lica.
Predviđeno je i upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lečenja. To je u skladu sa Zojinim zakonom, koji je usvojen pre nešto više od godinu dana.
Ubuduće, plaćanja participacije biće oslobođeni i davaoci organa, ćelija i tkiva, kao i pripadnici naročito osetljive populacije - stari, deca, žene, trudnice, porodilje, Romi.
Čak i bez overene knjižice, predlog je da se oboleli prime na palijativno lečenje, kao i na preglede koji su predviđeni nacionalnim skrining programima (rano otkrivanje raka dojke, debelog creva ili raka grlića materice).
Sve ovo naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije na jesen, a nadležni se nadaju da će zakon biti usvojen do kraja godine, kako bi mogao da počne da se primenjuje od 1. januara 2017.