Vesti
Društvo i ekonomija
GLOBALNI BAROMETAR Koga građani Srbije najviše PODMIĆUJU, i zašto ne prijavljuju KORUPCIJU
22.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
GLOBALNI BAROMETAR Koga građani Srbije najviše PODMIĆUJU, i zašto ne prijavljuju KORUPCIJU
Građani Srbije najviše podmićuju saobraćajnu policiju i radnike u zdravstvu, a manje od jedan odsto krivičnih dela korupcije ikada bude prijavljeno. Zato nema optuženih ni kažnjenih, podaciji su ovogodišnjeg istraživanja Globalni barometar korupcije.
Predstavnici Transparentnosti Srbija (TS) saopštili su, predstavljajući rezultate Globalnog barometra korupcije, da se u Srbiji godišnje dogodi najmanje 374.000 neotkrivenih slučajeva podmićivanja.
Prema rezultatima, podmićivanje saobraćajne policije najizraženije je u Srbiji i Albaniji, gde je oko trećina građana, koja je imala kontakt sa saobraćajnom policijom dala mito, dok u Bosni i Hercegovini podmićivanja ima najviše, ali je tamo i najviše saobraćajne kontrole.
U regionu najveći problem sa davanjem mita u zdravstvu je u Albaniji, Rumuniji i Mađarskoj, dok je Srbija na nivou proseka regiona (14 odsto). Niski stepen korupcije u zdravstvu imaju Slovenija i Turska (dva i tri odsto), s tim što javno zdravstvo u Sloveniji koristi 75 odsto građana, dok u Turskoj samo 25 odsto.Izvršna direktorka TS Bojana Medenica kazala je da je u Srbiji 22 odsto ljudi podmitilo nekog službenika javnog sektora, dok je prosek u širem regionu Balkana 18 odsto. Ta vrsta korupcije bila je najzastupljenija u Albaniji (34 odsto), Rumuniji (29 odsto), Bosni i Hercegovini (27 odsto), dok je u Mađarskoj 22 odsto.
- Korupcija u obrazovanju, koja je u Srbiji ispod proseka u regionu, ozbiljno je zastupljena u nekim zemljama - slučajeve podmićivanja najčešće su prijavljivali građani Turske, Rumunije i Albanije - rekla je Medenica.
Izvršna direktorka TS Bojana Medenica kazala je da je istraživanje pokazalo da čak trećina građana ne prijavljuje korupciju jer strahuju od posledice.
- Da stvar bude gora, mnogi, njih 38 odsto misli da prijavljivanje korupcije nije društveno prihvatljivo - rekla je Medenica i dodala da u Srbiji devet odsto građana navodi da ne zna gde da prijavi korupciju.
Programski direktor TS Nemanja Nenadić se osvrnuo i na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u delu koji se odnosi na borbu protiv korupcije i rekao da je dobro da je EK ove godine primetila i uvrstila u izveštaj probleme javnih preduzeća, kao i da je nedovoljno razvijen nezavisni nadzor za utvrđivanje nepravilnosti u vezi sa radom državnih firmi, kao i kod javno-privatnih i strateških partnerstva.
Kao posebno važan nalaz EK on je naveo problem "zamagljene razlike između državnih i partijskih aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje".
Nenadić je dodao i da EU kritikuje to što se u suzbijanju korupcije ne koriste sistemske finansijske istrage i da izražava zabrinutost zbog toga što političari često komentarišu istrage i sudske odluke o korupciji, kao i zbog "curenja" informacija o istragama u medije.