Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Autoput Obrenovac-Preljina gotov do novembra
19.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Autoput Obrenovac-Preljina gotov do novembra
Plan je da tokom novembra ove godine budu završene dve deonice na koridoru 11, a to su Obrenovac-Ub i Ljig- Lajkovac, najavila je danas ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović .
Ona je na otvaranju 43. Sajma građevinarstva koji se održava na Beogradskom sajmu, novinarima kazala da će završetkom te dve deonice biti kompletiran auto put od Obrenovca do Preljine u ovoj godini .
Mihajlovićeva je najavila i da se radi na tome da se nastavi koridor 11, odnosno deonica Preljina -Požega i o tome se razgovara sa dve kineske kompanije koje su zainteresovane da učestvuju u tome.
Prema njenim rečima, onda ostaje da se vidi za deonicu od Požege do Boljara koja je dosta problematiča , jer je težak teren i veoma skupo.
"Ovaj prvi deo od Preljine do Požege je nešto što možemo smatrati potencijalno novim infrastrukturnim projektom", rekla je ona .

Cilj: Da udeo građevine u BDP bude sedam odsto
Cilj ekonomske politike Vlade Srbije je da se udeo gradjevinarstva u bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP) poveća na sedam odsto, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarska gradjevinarstva, saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović.
Mihajlović je navela da je taj cilj moguće ostvariti za dve do dve i po godine.
"Tek kad budemo došli do sedam odsto učešća u BDP-u možemo govoriti o razvijenom domaćem gradjevinarstvu", kazala je ona, dodajući da je trenutno učešće te industrije u BDP-u pet odsto i da je u njoj direktno zaposleno 30.000 ljudi, a indirektno kroz druge vezane industrije tri puta više ljudi.
Prema rečima Mihajlovićeve, gradjevinarska operativa Srbije se polako oporavlja i radi se na tome da se više manjih kompanija udruže u jednu koja bi mogla da se pojavljuje na velikim tenderima i dobija poslove koje bi radila u predviđenom roku.
Ona je navela da je država u ovoj godini obezbedila poslove za domaće građevinare u vrednosti od 970 miliona evra.
"Zadatak države je da napravi uslove da građevinske kompanije mogu da rade, jer je državi stalo da domaća operativa radi", kazala je ona podsećajući da u Srbiji trenutno ima izmedju 8.500 i 9.000 aktivnih gradilišta i da nije reč samo o stanogradnji već i o velikim infrastrukturnim investicijama.
Medjunarodni sajam gradjevinarstva SEEBE, okupio je na izložbenom prostoru Beogradskog sajma više od 550 izlagača iz 30 zemlja, koji će svoju proizvodnju predstaviti do 23. aprila.
Ova manifestacija je okupila vodeće kompanije iz svih segmenata gradjevinske industrije iz Srbije i regiona, kao i iz Austrije, Bugarske, Češke, Italije, Kine, Madjarske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Turske i drugih država.
Sajam se održava u šest hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma. Na 36.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavljeni su gradjevinski materijali, mehanizacija, hemija u gradjevinarstvu, prefabrikovani sklopovi za gradjenje, instalacije, sanitarije, alati, podne i zidne obloge, klimatizacije i grejanje, rasveta i montažni objekti.
U okviru Sajma gradjevinarstva u hali 2A održava se i Međunarodni sajam kamena i prateće industrije "Stoneexpo Srbija".
Na otvorenom prostoru ispred hale 3 postavljen je kran kao glavni simbol građevinarstva.
Moto ovogodišnjeg 43. sajma građevinarstva je "Zlatna grana srpske privrede", a očekuje se da će tu petodnevnu manifestaciju posetiti oko 41.000 ljudi.