Vesti
Društvo i ekonomija
Trik zvani "HLADAN MEJL" vam može doneti POSAO. Evo kako!
26.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
Ketrin Minsu, suosnivač sajta "Mjuz" (The Muse) nije tražila direktora marketinga kada je ipak odlučila da zaposli Eliota Bela upravo na toj poziciji. Jedna "hladna poruka" koju joj je poslao preko mreže LinkedIn bila je dovoljna da je ubedi da promeni mišljenje.
Ovo je poruka koja ga je dovela do posla:

"Zdravo Ketrin,

Juče sam prisustvovao konferenciji "Žene 2.0" ispred firme "JediPijZaposlise" ("EatDrinkJobs", sajt koji pomaže ljudima da nađu posao u ugostiteljstvu) i imao sam priliku da vas vidim na delu. Bio sam oduševljen Vama, vašim timom i pre svega vašom kompanijom. Proveo sam šest godina u Seamless.com, blisko sarađujući sa sjajnim liderima poput Džejsona Fingera (koga dobro poznajete). Vidim mnogo potencijala u vašoj kompaniji i voleo bih na neki način da budem deo nje. Moj primarni fokus je marketing i imam mnogo iskustva u marketingu sa istim kompanijama i korisnicima koje i vi privlačite. Želeo bih da Vam kažem nešto više o tome kako moje veštine i sposobnosti mogu da pomognu vašoj kompaniji da prestignete trenutne ciljeve rasta.

Čestitam vam na dosadašnjem uspehu. Još jednom, nadam se da ćete imati vremena da porazgovaramo o kompaniji i da Vam kažem kako bih ja mogao da pomognem.

Sve najbolje,

Eliot"

Nekoliko meseci nakon što je poslao ovu poruku, Eliot je dobio posao direktora marketinga u kompaniji "Mjuz" i naredne četiri godine proveo je na toj poziciji.Zbog čega je ova poruka ubedila Ketrin Minsu da mu da šansu? Kako je objasnila u intervjuu za "Biznis insajder", nekoliko detalja učinilo je efektnom.

Prvo, bilo je nečeg ličnog u poruci (video ju je da govori na konferenciji) i rekao je nešto lepo o njoj (da ga je njen tim oduševio). Takođe, jasno je stavio do znanja da želi da radi za "Mjuz", a ne za bilo koju kompaniju. Napisao je i dve rečenice o sebi i svom iskustvu, što je je bilo sasvim dovoljno da ona vidi da će se on uklopiti u kompaniju.Pomenuo je i osobu koju oboje poznaju, a koju ona može da pita za preporuke. Nije tražio ništa što bi moglo da zvuči pretenciozno, poput zakazanog polusatnog razgovora preko telefona (što su zahtevi kakve je, kako je objasnila, redovno dobijala).

Ako tražite posao, probajte sa "hladnim mejlom"

Ovaj primer mogao bi da bude dobar savet za sve one koji trenutno traže posao. Mejlovi ili poruke poput ovog u žargonu se nazivaju "cold email", odnosno hladni mejlovi, a izraz se odnosi na činjenicu da osoba koja je poslala mejl nije razgovarala ili upoznala osobu kojoj mejl šalje, kao i da osoba (ili kompanija) kojoj je poslata ne očekuje mejl takvog sadržaja. U ovom slučaju, mesto direktora mareketinga nije bilo otvoreno niti je kompanije tražila radnike.

Suosnivač sajta "Mjuz" Aleksis Kavoulakos savetuje da svakako treba probati sa "hladnim mejlom" kao što je to uradio Eliot.

- Šta je najgora stvar koja je mogla da mu se dogodi? Ketrin nije videla poruku, nije odgovorila, napisala mu je "žao mi je, ne"? Bukvalno ste u istoj poziciji u kojoj ste bili pre nego što ste poslali mejl - kaže Kavoulakos.

Ne gubite ništa, a mogli biste mnogo da dobijete. Sam autor poruke, a kasnije i direktor marketinga, u tekstu objavljenom na sajtu na kome je dobio posao objasnio je kasnije da mu je bilo potrebno svega dva minuta da napiše poruku.