Vesti
Društvo i ekonomija
Antić: Elektroenergetski sistem Srbije stabilan iako ima problema
16.06.2017. 20:00
Izvor: Beta
Antić: Elektroenergetski sistem Srbije stabilan iako ima problema
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić danas je izjavio da je elektroenergetski sistem Srbije stabilan, iako ima problema za koja se traže rešenja.
"Elektroprivreda Srbije (EPS) funkcioniše u sladu s mogućnostima i potrebama domaćeg tržišta i pored toga što su tehnički sistemi prenapregnuti", kazao je Antić na konferenciji "Stanje i perspektive srpske elektroenergtike" koju je organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).
On je naveo da je u prvom kvartalu ove godine bio pad u proizvodnji električne energije u odnosu isti period prošle godine koji je bio "najbolji u istoriji proizvodnje električne energije u Srbiji", a glavni razlog je loša hidroenergetska situacija.
"Uspeli smo da dovedemo sistem u optimalno stanje i očekujemo da će biti nadoknađen pad u proizvodnji električne energije i da će biti dostignuta proizvodnja iz 2016. godine", rekao je Antić.
Srbija će, kako je istakao, i u narednom periodu imati dominantnu proizvodnju električne energije iz uglja, zbog čega su u termoelektranama velika ulaganja u opremu koja doprinosi zaštiti životne sredine.
"Nove investicije su planirane i u izgradnji hidroelektrana jer ništa nije ulagano u poslednjih 25 godina", kazao je Antrić.
Dodao je je da će biti ispunjen plan da do 2020. godine 27 odsto od ukupne potrošnja energije bude iz obnovljivih izvora.
"U toku su projekti koji će obezbediti da za dve godine imamo oko 500 gigavati energije iz obnovljivih izvora", rekao je Antrić.
Izvršni direktor za trgovinu električnom energijom EPS-a Dragan Vlaisavljević je rekao da je srpska elektronergetika u periodu koji se karakteriše velikim uticajem tržišta električne energije a slabljenjem uticaja države na tu oblast i da će se ti trendovi nastaviti i u narednih 10 do 15 godina.
"Uticaj direktiva Evropske unije iz ekologije ima i imaće veliki uticaj pre svega na proizvodnju električne energije u Srbiji iz termolektrana na ugalj, koja će zbog toga biti sve manje profitabilna. Potrošači će kroz račune finansirati prelazak ka proizvodnji 'zelene' energije", rekao je Vlaisavljević.
Ukazao je da se jedino obnovljivi izvori energije mogu smatrati ekonomski isplativim, usled garantovanih subvencija i da zbog toga što je neizvesan povraćaj kapitalnih ulaganja u nove proizvodne objekte EPS-a može doći do pada dobiti i obrta te kompanije na domaćem tržištu električne energije.
"Na dugoročne staze i u periodu posle 2025. godine, imajući u vidu veliku prosečnu starost proizvodnih postrojenja u Srbiji, može doći i do problema sa adekvatnosti EPS-a i ugrožavanja sigurnosti snabdevanja električnom energijom", istakao je Vlaisavljević.
On je kao jednu od mogućnosti da se izbegne takav scenarij naveo preuzimanje nekih elektroenergetskih kompanija u regionu.
Po njegovim rečima, tržište električne energije u jugoistočnoj Evropi je i dalje nelikvidno, pre svega zbog kontrolisanih cena električne energije za domaćinstva.