Vesti
Društvo i ekonomija
"Država uradila za 'Gošu' više nego što je mogla"
28.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
"Država uradila za 'Gošu' više nego što je mogla"
Ministar privrede Goran Knežević primio je danas radnike i rukovodstvo Fabrike šinskih vozila "Goša" kako bi se pronašlo rešenje za probleme u koje je zapala ta kompanija.
Ministar privrede u petak je dobio dopis zaposlenih i rukovodstva u kome su zatražili sastanak i naveli da im nije cilj da razgovaraju o politici, već o očuvanju rada fabrike.
"Drago mi je da su i radnici i rukovodstvo fabrike spremni da sednemo za sto i zajedno razmotrimo trenutno stanje i moguća rešenja. Ponavljam, za konstruktivan razgovor, vrata Ministarstva su radnicima 'Goše' uvek otvorena", poručio je ministar Knežević.
Zbog teškog položaja zaposlenih u ovoj privatnoj firmi u vlasništvu "Lisnart holding limiteda", sa sedištem na Kipru, država je, ističe ministar, spremna da razmotri sve dodatne mogućnosti da pomogne radnicima, iako je, kaže, država do sada već uradila i više od onoga što je mogla.
Država do sada obezbedila jednokratnu novčanu pomoć radnicima, overu knjižica, ponudu za drugi posao, reprogramiranje obaveza koje imaju prema državi.
Štrajk je počeo u martu zbog neisplaćenih plata i neoverenih zdravstvenih knjižica.
Dugovanja Goše prema radnicima su u proseku po 600.000 dinara ili po 20 mesečnih plata.
Država je tokom štrajka radnicima uplatila pomoć od po 60 hiljada dinara i overila je radnicima zdravstvene knjižice do 30. septembra 2017.
Vlasnik kompanije, firma Lisnart sa Kipra, ne duguje samo radnicima nego i Republici Srbiji. Država je, zato, ponudila reprogram duga za porez koji iznosi više od 500 miliona dinara za poreze, doprinose i povezivanje staža.
Za vreme trajanja štrajka na račun svakog radnika "leglo" je po 130.000 dinara. Vlada je svakom radniku uplatila socijalnu pomoć u iznosu od 60.000 dinara, dok su od Goše dobili po 70.000.
Da bi prekinuli štrajk radnici traže da im Goša uplati deodugovanja i da se obaveže u kom će periodu uplatiti ostatak. S druge strane, država i Goša tvrde da uplate ne može biti dok ne počne proizvodnja, što bi fabrici donelo prihode.
U štrajku je, inače, oko 250 radnika. Oko 70 njih je na poslu, a to su mahom oni koji posao obavljaju u kancelariji.