Vesti
Društvo i ekonomija
Lekari upozoravaju da sve više muškaraca ima probleme sa plodnošću, naročito POLITIČARI I SPORTISTI
28.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
Lekari upozoravaju da sve više muškaraca ima probleme sa plodnošću, naročito POLITIČARI I SPORTISTI
U Srbiji oko 400.000 parova ima problem da ostvari potomstvo, a ne zna se tačno koliko njih putem vantelesne oplodnje (VTO) pokušavaju da dođu do cilja i koliko beba se rodi na taj način.
- Parovi koji ne mogu da ostvare potomstvo u Srbiji se i dalje susreću sa nizom problema od administrativnih, preko finansijskih i psiholoških - rekla je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović na okruglom stolu organizovanom povodom 30 godina od rođenja prve bebe u postupku vantelesne oplodnje.
Ona je podsetila da Republički fond za zdravstveno osiguranje trenutno finansira oko 2.000 vantelesnih oplodnji godišnje, da se finansiraju tri pokušaja, a da je starosna granica za žene 42 godine.
Ukinuti starosnu granicu
Navodi, međutim, da je neophodno da se starosna granica poveća ili da je čak nema.
Profesorka Snežana Vidaković iz GAK Višegradska kaže da se postupak vantelesne oplodnje u toj klinici radi više od deceniju, da je uspešnost kao i u ostalim zemljama oko 30 do 35 odsto.
Parovi u Srbiji ne odustaju od borbe za potomstvo
- Pravimo individualni pristup prema svakom pacijentu, jer svaki pacijent je drugačiji - pojasnila je ona.
Muški sterlititet u porastu
Učesnici skupa kažu da se ranije govorilo samo o ženskom sterilitetu, a da je situacija danas drugačija i da se sve češće priča o muškom sterilitetu koji je u stalnom porastu.
Na to, kako kažu, utiču brojni faktori: živimo u stalnom stresu, primamo zračenja, negativne uticaje hemikalija, pod stresom smo na poslu.
- Sve što pomislite i što se nalazi oko nas može da utiče na pojavu steriliteta. Političari, recimo, imaju jako loše spermograme, a kada prestanu da se bave politikom oni su odlični. Sportisti, takođe, imaju loše spermograme - kaže prof. dr Vesna Kopitović iz Specijalne ginekološke bolnice Ferona.
Prirodni postupci umesto hormonske terapije
Učesnici skupa istakli su da je važno uvođenje i prirodnih postupaka koji ne podrazumevaju hormonsku stimulaciju u toku vantelesne oplodnje, ali i da se radi na implementaciji Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koja podrazumeva i donaciju reproduktivnih ćelija i embriona.
Istakli su i da je važna psihološka podrška parovima koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo i kada su u postupku vantelesne oplodnje.
Urednica sajta "Hoću bebu" Ivana Đurđević Starović kaže da su za pet godina rada imali milion poseta i da parovi na sajtu mogu pronaći informacije o svim aspektima lečenja neplodnosti.
Parovi se mogu informisati o pregledima, vantelesnoj oplodnji i njenim fazama, kako održati zdravu trudnoću, ali i dobiti odgovore na sve nedoumice koje imaju parovi, jer u okviru sajta postoji psihološko savetovalište.