Vesti
Društvo i ekonomija
OCENA AMERIČKIH FIRMI Pogledajte gde je Srbija po POSLOVNOJ KLIMI u odnosu na okruženje
11.12.2017. 20:00
Izvor:
OCENA AMERIČKIH FIRMI Pogledajte gde je Srbija po POSLOVNOJ KLIMI u odnosu na okruženje
Poslovna klima u Srbiji bolje je ocenjena od one u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a lošije u odnosu na susedne države koje su članice EU - Mađarsku, Sloveniju i Rumuniju. Siva ekonomija, unapređenje sistema pravosuđa i smanjenje korupcije, glavne su prepreke za veće investicije u Srbiji, ocena je članica Američke privredne komore (AmCham Srbija).
- Najveći izazovi u narednoj godini biće efikasnost pravosuđa, poreskog sistema, borba protiv korupcije, sive ekonomije i naravno ono što je akutna bolest u Srbiji gde ni antibiotici ne pomažu, jesu javna preduzeća. Ove godine je nešto bolja situacija i na planu predvidivosti poreskog tretmana, jer je pet poreskih zakona došlo pred parlament. Vreme da prebacimo u petu brzinu i da Srbiju napravimo boljim mestom za poslovanje i za život - rekao je slikovito Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora AmChama i podsetio da od 7,2 miliona stanovnika 1,4 miliona radi u privredi koja izdržava ceo sistem. Najgore ocene za reforme javnih preduzeća, parafisklanih nameta, javne nabavke...

Najgore ocene, tradicionalno i dalje za iste reforme - javnih preduzeća, parafiskala, zdravstva i obrazovanja, kao i nedostatak reformi javnih nabavki.

- Kao i prošle godine, najboje su ocenjeni smanjenje deficita budžeta, manje administracije za pribavljanje građeninskih dozvola i reforma radnog zakonodavstva, ali im je ove godine i dodat i početak reforme Euprave - istakla je Amalija Pavić, zamenik izvršnog direktora Američke privredne komore.

U ovogodišnjem istraživanju, na skali od jedan do pet, kompanije članice AmCham poslovnom okruženju dale stabilnu trojku, što je bolje nego prethodnih godina, ali svakako da se očekuje dalji napredak u reformama.

Istraživanje je pokazalo i da velikim kompanijama najveći izazov predstavlja predvidivost promene i primene propisa i nelojalna konkurencija, dok malim i mikro preduzećima najviše problema pravi pribavljanje dodatnih izvora finansijskih sredstava i finansijska disciplina kod plaćanja.
Gde je Srbija, u odnosu na okruženje

- Rejting Srbije kao investicione destinacije u pore]enju sa njenim susedima je po mišljenju članica AmCham-a veoma sličan

prošlogodišnjem. Mađarska, Rumunija i Slovenija su i dalje ocenjene kao daleko bolje investicione destinacije od Srbije, a Crna Gora, Makedonija i BiH lošije. Hrvatska i Bugarska su slične Srbiji, ali su zamenile mesta, pa je sada Bugarska nešto bolje rangirana, a Hrvatskoj je opao rejting. Odgovori sugerišu da je glavni razlog lošijeg pozicioniranja Hrvatske kao investicione destinacije slučaj Agrokor - ukazuje Amalija Pavić.

Sve u svemu, umereno zadovoljstvo uz veliki optimizam - u jednoj rečenici stala je ocena o poslovnoj klimi i poverenju investitora koje je sprovela Američka privredna komora među svojim članicama, ali i mikro, malim i start ap kompanijama okupljenih među četiri asocijaije - Eneca, Startit, ICT HUb i Imact Hub. U istraživanju su učestvovale kompanije članice AmChama, koja je u 2016. okupljala 200 kompanija u kojima radi 100.000 ljudi u Srbiji, a koje godišnje ostvare 9,2 milijarde evra prihoda.Kuburović: Skraćen prosečan sudski postupak sa 600 na 359 dana

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, koje se inače četvrtu godinu za redom sprovodi, usledio je panel "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme". Kako je ukazala Nela Kuburović, ministarka pravde, poboljšanja ima, ali i još izazova koji bi u pravosuđu morali da se reše.

- Prosečan sudski postupak u prvom stepenu Privrednih sudova u proseku sada traje 359 dana, dok su ranije bili 600 dana - Mnoge zemlje EU imaju lošije statističke podatke u nekim delovima - rekla je ministarka i navela primer Italije u kojoj je prosečna dužina trajanja sudskog postupka u prvom stepenu 700 dana.

Ministarka je najavila od 1. maja 2018. i primenu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

- Ovo će biti jedina oblast gde će Srbija biti u potpunosti usklađena sa Evropskom unijom - rekla je ona i podsetila da je izrada tog Zakona trajala četiri godine i da je 1. decembra na veb sajtu Ministarstva pravde otvorena javna rasprava o tom propisu, koja će trajati do 15. januara iduće godine.

Bolja zaštita podataka

- Zakon će omogućiti bolju zaštitu podataka, razmenu podataka sa trećim zemljama i međunarodnim organizacijama, a i omogućiće da Srbija postane potpisnica Eurodžasta, što znači da ćemo imati zajedničke istražne timove sa zemljama EU kada je reč o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala - rekla je Kuburović.

Kako je istakla ministarka jedna od predloženih izmena tog Zakona odnosi se na to da privredni subjekti neće morati da traže obaveznu pismenu saglasnost osoba čiji se podaci obrađuju što bi uticalo na to, kako je ocenila, da se ubrzaju postupci. Kuburović je dodala da Zakon predviđa uvođenje sertifikacije i kodeksa ponašanja koji neće biti obavezni za kompanije, ali je jedna od preporuka EU da se ipak uvedu.
Mihajlović: Upis u katastar na jednom mestu

Povodom Zakona o postupku upisa u katastar, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će umesto šest adresa, ubuduće upis u katastar se obavljati na jednom mestu - kod javnog beležnika.

- Srbija je sada na 57. mestu na Duing biznis listi po upisu imovine i očekujemo da usvajanjem ovog zakona napredujemo za najmanje dvadesetak pozicija - rekla je Mihajlović.

Kako je istakla ministarka pripremaju se i promene u Zakonu o stečaju, Zakonu o privrednim društvima, ukidanje pečata, unapređenje prostornih planova, a već se radi na ukidanju određenih taksi.

- To su ključni zakoni koje planiramo da donesemo u prvom kvartalu naredne godine, a kako bi mogli što pre da budu primenjeni - rekla je Mihajlović i dodala da je za uspeh reformi veoma važno da javnost bude prisutna u svakoj fazi donošenja zakona jer je "široki konsenzus važan ne samo da se neki zakon usvojio nego da bi se on i primenio".