Vesti
Društvo i ekonomija
Srećan Božić
25.12.2017. 20:00
Izvor: Press
Srećan Božić
Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.
U 10.00 časova u crkvi Krista kralja u Beogradu Božićnu misu služio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.
Hočevar je u Božičnoj poslanici kazao da "naš način i naš duhovni intenzitet slavljenja Božića postaje lakmus papir naše civilizacije".
"Način slavljenja Božića ukazuje na to kakva će biti naša budućnost. Stoga ćemo učiniti sve, a pravo na to i pozivam sebe i vas da nađemo mesta za Bogočoveka-Isusa i u svom razumu i u svom srcu... da nađemo za njega mesta u našim porodicama, naseljima, društvu i politici", navedeno je u poslanici.
"On treba da se rodi sada i ovde u ovim danima - u našim srcima, našim međusobnim odnosima, u konkretnoj društvenoj pravdi, u pravom pomirenju među našim narodima i državama, u traženju pravog načina upravljanju čitavim čovečanstvom", poručio Hočevar.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je potreban otvoreniji razgovor društva i svih verskih zajednica, kao i države i crkve.
"Građanima Srbije - katoličkim, pravoslavnim i svim ostalim vernicima potreban je dubok i svestran dijalog. Moramo svi zajedno da preuzmemo odgovornost za izbor najboljih puteva za budućnost", rekao je Hočevar u intervjuu za Večernje novosti od ponedeljka.
On je ocenio da su upoznavanje, razgovor i saradnja jedini put za lečenje rana iz prošlosti.
Na pitanje kako se katolici osećaju u Srbiji Hočevar je rekao da su oni verska i nacionalna manjina što ih navodi na veći angažman i čuvanje svojih specifičnosti.
"Poteškoće nam prave istorijski sukobi koje su Srbi imali sa katoličkim narodima, svejedno da li je reč o Mađarima, Hrvatima, Albancima...Bez obzira na to sve nacionalne manjine u Srbiji se osećaju da su zaista u svojoj zemlji i daju joj veliki doprinos. Ne smemo zaboraviti da su razlike između pravoslavlja i katoličanstva minimalne", naveo je on.
On je kazao da svi događaji iz prethodnog veka, uključujući i ulogu (kardinala Alojzija) Stepinca "predstavljaju veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost".
"Na ovom slučaju imamo priliku za vođenje fundamentalnog dijaloga. On je veoma važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve", naveo je Hočevar.
Predstavnici vlasti u Srbiji čestitali su danas Božić beogradskom nabiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja osudio je večeras u besedi uoči Božića "dramu s migrantima u svetu", koji su često primorani da napuste svoju zemlju jer su njihovi rukovodioci spremni da "prolivaju krv nedužnih ljudi", upućujući ponovo apel za gostoprimstvom.
Argentinski papa Horhe Mario Bergoljo, i sam unuk italijanskih migranata, učinio je sudbinu migranata i izbeglica jednom od osnovnih tema njegovog pontifikata započetog pre skoro pet godina.
U tradicionalnom obraćanju na Badnje veče, papa je rekao da se u odlasku roditelja Isusa Hrista, Josifa i Marije, iz Nazareta u Vitlejem "mogu videti tragovi stopa brojnih i čitavih porodica koje su danas primorane da napuste svoje domove".
"Vidimo tragove nekoliko miliona ljudi koji nisu sami izrabrali da odu već su primorani da se odvoje od svojih bližnjih i proterani su iz svoje zemlje", rekao je papa pred oko 10.000 vernika okupljenih unutar i ispred crkve Svetog Petra.
Papa je rekao da je Božić trenutak da se "snaga straha pretvori u snagu ljubavi". "Niko ne sme da se oseća da nema svoje mesto na ovoj Zemlji", rekao je Franja pozivajući vernike da se odreknu "ravnodušnosti" i pokažu "gostoprimtsvo i samilost".
Poglavar 1,3 milijardi katoličkih vernka u svetu, koji je nedavno napunio 81 godinu, sutra će uputiti tradicionalnu božićnu poruku "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi).