Vesti
Društvo i ekonomija
Povoljne cene bakra olakšavaju poslovanje RTB Bora
15.01.2018. 20:00
Izvor: RTS
Povoljne cene bakra olakšavaju poslovanje RTB Bora
Svetsko tržište metala se oporavlja. Na Londonskoj berzi samo od druge polovine prošle godine, cene čelika i bakra porasle su za petinu. Povoljnije cene bakra olakšavaju i poslovanje Rudasko-topioničarskom basenu u Boru. U Vladi kažu da za RTB ima za zainteresovanih investitora i to velikih kompanija iz Kine i Rusije i da će do kraja prvog tromesečja raspisati i javni poziv za strateškog patnera.
Početkom ove decenije borskom gigantu, cena bakra omogućavala je nesmetanu proizvodnju jer je tona koštala čak 11.000 dolara. Ali poslednjih pet-šest godina beležen je gotovo stalni pad, pa je cena skliznula na oko 4.000 dolara. Protekli šestomesečni rast nastavljen je i u ovoj godini, tako da se tona bakra danas prodaje za sedam hiljada i 140 dolara.
"Na ovo je najviše uticalo slabljenje vrednosti američkog dolara u čijoj se valuti izražava cena bakra ali i naravno porast potražnje za bakrom u Kini i drugim zemljama koji su veliki potrošači ove sirovine. I analitičari smatraju da će ovaj trend da se nastavi u 2018. godini, s tim što prema nekim trenutnim procenma ne očekuju neko drastično povećanje cena odnosno smatraju da cena neće ići mnogo preko 7.200 dolara", kaže Ana Raičević iz Udruženja za metalnu industriju PKS.
Sa boljom cenom bakra, preduzeće, u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije, uspeva da izmiruje tekuće obaveze prema državi, račune za struju i plate radnicima. U Vladi kažu da je RTB strateški važan za zemlju i da su u fazi prikupljanja neobavezujućih ponuda zaintersovanih investitora.
"Mi se nalazimo u fazi prikupljanja neobavezujućih ponuda i sagledavanja jedne ukupne situacije vezano za RTB Bor. uzimajući u obzir da je odluka ove Vlade da se nastavi sa razvijanjem tog za nas giganta od strateške važnosti za Republiku Srbiju i treba da pronađemo najbolji mehanizam u kome ćemo definisati partnere koji će investirati u RTB i dati toj kopaniji jednu novu energiju i podići njenu vrednost, ali ponavljam kroz strateško parterstvo i dokapitalizaciju", navodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Ekonomisti ocenjuju da je dobro što Vlada u budžetu za ovu godinu nije izdvojila novac za RTB već traži trajno rešnje oporvka preduzeća. RTB je, kažu, u prednosti, jer ima svoju rudu, ali mu treba investitor koji će ulagati u razvoj kopova i nove tehnologije.
"Kada imate u vidu da Bor ima ogromne potecijale ali da je decenijama raubovan da ima problema. Neće biti samo motiv cena bakra u ovom trenutku. Imajući u vidu da je to berzanska roba mislim da su neki drugi faktori važniji, da li tu postoji uslova za stabilno ekonomsko poslovanje, da li sirovina koje tamo ima, a očigledno garatuje da će moći da se funkcioniše još nekoliko decenija, šta će se dešavati na svetskom tržištu s obzirom na konkureciju, ne samo za cenu", naveo je Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
U Vladi je potvrđeno da je formirana i radna grupa koja će, već od ove sedmice, sa grčkim "Mitilineosom" pregovarati o vraćanju duga RTB-a od 40 miliona evra na rate.
Reč je o starom dugu iz devedestih godina prošlog veka, koji naša zemlja treba da plati po odluci Arbitražnog suda u Ženevi, jer RTB nije izmirivao obaveze iz tadašnjeg sporzuma sa grčkom kompanijom.