Vesti
Društvo i ekonomija
Broj mladih u Srbiji se smanjuje za 20.000 GODIŠNJE, a to vas neće začuditi kad vidite kakvi su im USLOVI RADA
20.06.2018. 20:00
Izvor: Blic
Broj mladih u Srbiji se smanjuje za 20.000 GODIŠNJE, a to vas neće začuditi kad vidite kakvi su im USLOVI RADA
Broj zaposlenih u našoj zemlji je u konstantnom porastu - međutim, iza ove lepe strane medalje krije se i jedna poražavajuća, a to je da se u Srbiji broj mladih smanjuje za 20.000 godišnje.
Ovo su, u najkraćem, rezultati Ankete o kretanjima na tržištu rada za 2017. koju je objavila Parlamentarna budžetska kancelarija.
Položaj mladih na tržištu rada jeste poboljšan u odnosu na 2014, kada je rađena prethodna anketa, ali činjenica ostaje da je njihov status "značajno lošiji u odnosu na druge grupe na tržištu rada". Oni su takođe u izrazito nepovoljnijem položaju na tržištu rada od mladih u Evropskoj Uniji. Veći broj mladih u zemljama Evropske unije je zaposleno. Takođe, oni brže nađu posao od naše omladine. Ono što dodatno obeshrabruje jeste činjenica da je upravo ta starosna grupa i u Evropskoj uniji u lošijem položaju od drugih grupa stanovništva.
Ipak, ono što najviše zabrinjava su nepovoljni demografski trendovi. Broj radno aktivnih stanovnika se u pomenutom periodu od 2014. do 2017. smanjio za oko 115.000, a taj broj među mladima uzrasta od 15 do 24 godine je 60.000 za tri godine.
Deo može da se pripiše starenju stanovništva, ali je očigledno da veći broj mladih odlazi upravo jer ne želi da učestvuje na tržištu rada koje nudi mogućnosti daleko ispod razvijenijih zemalja.
Dodatni problem je to i što je veliki broj ljudi u ovoj starosnoj grupi "neformalno zaposleno", bez pismenog ugovora o radu. Čak 30 odsto mladih u pomenutom starosnom uzrastu nije formalno zaposleno, odnosno nema ugovor o radu.
Međutim, ohrabrujući podatak je da se stopa nezaposlenosti kod mladih (onih mlađih od 24 godine koji su ostali u Srbiji) značajno smanjena i to sa 47.5 odsto u 2014. godini na 31.9 odsto u 2017. godini.
Pozitivni su podaci i o obrazovanju mladih, pa tako među licima starijim od 15 godina svako drugo ima završenu srednju školu, dok je svako peto visokoobrazovano.
Što se tiče delova zemlje u kojima je najpovoljniji status mladih, to je svakako Vojvodina, dok je najveće poboljšanje tokom prethodne tri godine (od ispitivanja do ispitivanja) ostvareno u Beogradu.