Vesti
Društvo i ekonomija
Naučnici iz SAD, Srbije i regiona danas i sutra u Beogradu
27.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Naučnici iz SAD, Srbije i regiona danas i sutra u Beogradu
Beograd je danas i sutra domaćin značajnog naučnog skupa - radionice naučnika iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana u oblasti nauke o podacima, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je otvarajući skup najavio nove modele finansiranja nauke.
Šarčević je rekao da su snažne tehnološke i ekonomske promene sa kojima se suočava celo savremeno društvo donele i promene u gotovo svim sferama života, a da su kljucni odgovori nalaze u oblasti nauke i obrazovanja.
“Srbija je u velikom reformskom zamahu o čemu svedoči intenzivan rad. Nacrt zakona o naučnom fodnu Republike Srbije je završen i tu želimo da produbimo našu saradnju sa SAD. U toku je finalizacija mape puta istraživačke infrastrukurte kao i novog zakona o naučno istraživačkoj delatnosti”, rekao je Šarčević.
Prema njegovim rečima, preko navedenih zakonskih dokumenata priprema se potpuno novi model finansiranja nauke.
Ambasador SAD Kajl Skot podsetio je danas na velike naučnike srpskog porekla Nikolu Tesku i Mihajla Pupina koji je u Americi razvio i prijateljske odnose sa tadašnjim predsednikom Vudro Vilsonom, podsetivši da je prošlog meseca obeležena i stogodišnjica od podizanja srpske zastave na Beloj kući.
On je pozvao mlade naučnike da sarađuju, prate put Mihajla Pupina i razvijaju mostove saradnje između dve zemlje i naučnih institucija.
Inače, Ameriku na skupu predstavlja više od 50 naučnika i istraživača, koje je odabrala Nacionalna fondacija za nauku SAD (NSF) i reč je o jedinstvenom događaju za naučnu zajednicu Srbije i zemalja u okruženju.
„Srbija je još 2010. godine potpisala međudržavni Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa SAD, međutim, posle toga nije bilo značajnijih praktičnih koraka. Ova radionica predstavlja prvi veliki iskorak ka mogućoj saradnji naše nauke sa najuticajnijom i najnaprednijom naučnom zajednicom na svetu“, kaže Aleksandra Drecun, predsednica udruženja „Intersection“, koje već nekoliko godina radi na realizaciji ove saradnje.
Američki, srpski i istraživači iz regiona razgovaraće o tome kako da se uspostavi nova saradnja između Data Science, matematike i nauka koje generišu velike količine podataka i koje zahtevaju napredne metode za njihovu obradu.
Biće reči i o jačanju mehanizama za saradnju između srpskih istraživačkih institucija i NSF, koja predstavlja najprestižniju instituciju ove vrste, kao i mogućnostima za organizovanje zajedničkih naučnih projekata.
Nacionalna fondacija za nauku (NSF) je nezavisna federalna agencija Sjedinjenih Američkih Država za promociju naučnog napretka.
Ona podržava osnovna naučna istraživanja sa godišnjim budžetom od 7,5 milijardi dolara (za 2016. godinu).
Organizatori ovog naučnog skupa su Matematički institut SANU, Arheološki institut i Centar za nauku i inovacije Intersection uz podršku Ministarstva prosvete.