Vesti
Društvo i ekonomija
Novi podsticaji za MSP sektor i preduzetnike
11.04.2019. 20:00
Izvor: Blic
Novi podsticaji za MSP sektor i preduzetnike
Preduzetnici, šansa je pred vama! Ovogodišnji programi Ministarstva privrede za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima već su startovali, a ukupna bespovratna sredstva su čak 1,7 milijardi dinara.
Na pitanje ko može da dođe do tog novca, odgovor je - svako preduzeće iz sektora MSPP koje ispuni uslove programa. Ministarstvo privrede je, uvažavajući potrebe malog biznisa, ujedno pojednostavilo konkursnu dokumentaciju, a ubrzana je i procedura za odobrenje zahteva. Bespovratna sredstva Ministarstva obezbeđena su kroz tri programa podrške - za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.
Ako vam je potreban novac za kupovinu, izgradnju ili adaptaciju poslovnog prostora u kojem se obavlja proizvodnja, kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme, ili su vam potrebna trajna obrtna sredstva - vi ste kandidat za razvojni program. Uslov je da je firma registrovana u APR-u, najkasnije do 31. decembra 2016. i da u prethodne dve godine nije poslovala sa gubitkom. Ministarstvo je ove godine po ovom programu opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava. Udeo granta može biti do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj. Radi ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede finansiraće bespovratno trećinu investicije preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava.
Početnik ste u poslovanju i teško dolazite do novca koji biste uložili u biznis? Ministarstvo privrede godinama unazad podržava i ovu kategoriju, a ove godine je u te svrhe obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta do 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće bespovratnih sredstava za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava - do 40 odsto ukupne investicije.
Moderna oprema za proizvodnju i alati, koji će podići konkurentnost srpskih firmi, takođe će moći da se nabave uz sufinansiranje države. Za ovaj program obezbeđeno je čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. Međutim, javni poziv je u ovoj fazi raspisan za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće. Poziv će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora Ministarstvo će raspisati i javni poziv za firme. Po ovom programu, grant čini 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.
Sve detaljne informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs. Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.

Pomoć za razvoj područja
Dosadašnje inicijative i mere podrške sektoru mikro, malih i srednjih privrednih društava (MMSPD) dale su rezultate, što potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije. Broj privrednih subjekata porastao je za oko 4 odsto, a među njima je znatan broj subjekata koji su u 100 odsto vlasništvu mladih preduzetnika, do 35 godina.
- Jedna od takvih inicijativa PKS upućena Ministarstvu privrede odnosi se na podizanje iznosa bespovratnih sredstava za privredne subjekte u devastiranim područjima. S tim u vezi Program podsticanja razvoja preduzetništva za početnike u poslovanju za 2019. godinu predviđa 30, odnosno 40 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte u devastiranim područjima , što je napredak za 10 odsto u odnosu na isti poziv proteklih godina - kaže Bojan Stanić, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS.
S obzirom na to da su Program podsticanja razvoja preduzetništva za početnike u poslovanju za 2019. i Program podsticanja razvoja preduzetništva, kombinacija kreditnih i bespovratnih sredstava, treba napomenuti da je umanjena kamatna stopa sa 1,5% na 1% uz garanciju banke i sa 3% na 2% uz ostala sredstva obezbeđenja na godišnjem nivou sa otplatnim periodom od pet godina za početnike, odnosno od osam do deset godina za već postojeće privredne subjekte, uz grejs period do godinu dana.
Takođe, od ukupno odvojenih 1,7 milijardi dinara čak milijarda dinara ide za Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, što su gotovo udvostručena sredstva u odnosu na prošlu godinu, dodao je Stanić.