Vesti
Društvo i ekonomija
Ministar Vukosavljević o AFERI "SLIKE": Pet vrednih dela sa Belog dvora se vraćaja u Narodni muzej
06.12.2019. 12:00
Izvor: Blic
Ministar Vukosavljević o AFERI "SLIKE": Pet vrednih dela sa Belog dvora se vraćaja u Narodni muzej
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je postignut dogovor da se pet vrednih umetničkih slika koje se nalaze u dvorskom kompleksu na Dedinju vrate u Narodni muzej.
- Sve slike koje se nalaze u Narodnom muzeju, drugim muzejima, pa i u dvorskom kompleksu, državna su svojina. One su pod kontrolom i redovno se popisuju, a ovaj mali zaplet da li će biti u Narodnom muzeju ili dvorskom kompleksu biće rešen u interesu srpske kulture i javnosti - rekao je Vukosavljević za TV Prva.
Po pitanju ovih pet slika, kako je objasnio, došlo je do "šumova u komunikaciji između Narodnog muzeja i predstavnika porodice Karađorđević".- Potpuno legitimno je i da ta kolekcija ostane u dvorskom kompleksu, kao što je i fer da ako Narodni muzej potražuje jednu, dve, tri slike, da to bude dato Narodnom muzeju radi obogaćivanja kolekcije - naglasio je ministar.
Kako je dodao, dogovor je postignut, formirana je komisija, pobedila je dobra volja i neke slike će biti vraćene u Muzej, a jedna u Dvor.Vukosavljević je ocenio i da je nekorektno i zlonamerno što se činjenica da je član Krunskog saveta koristi za tvrdnje da personalno utiče na te odluke.