Vesti
Društvo i ekonomija
Bunjevački jezik fakultativno i u srednjim školama
12.06.2020. 20:00
Izvor: Politika
Bunjevački jezik fakultativno i u srednjim školama
Subotica – Nakon 100 godina, bunjevački jezik se ponovo vraća u srednje škole u Subotici i Somboru. Upravo je u toku izjašnjavanje učenika da li žele da fakultativno uče bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, a Ministarstvo prosvete je tu mogućnost ostavilo otvorenom za sve srednjškolce od prvog do četvrtog razreda u svim srednjim školama.
Dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, kaže da je fakultativno učenje jezika i elemenata nacionalne kulture Bunjevaca dostupno ne samo onima koji se tako izjašnjavaju već svima koji žele više da nauče o ovoj nacionalnoj manjini. „Mi kao Nacionalni savet za nadarene učenike srednjih škola organizovaćemo tribine, sastanke, razgovore na teme interesantne svim mladim ljudima, za one kojima određeni predmeti idu slabije osmislili smo podršku u učenju, a za učenike završnih razreda koji žele da upišu fakultet trudićemo se da pružimo podršku tokom studija“, kaže Kujundžić Ostojić.
Nastavni plan i program uradila je Ana Popov, a Suzana Kujundžić Ostojić i Jadranka Tikvicki, predsednica odbora za obrazovanje u BNS, razradile su ih u nastavne časove. „Mi još nemamo završenu antologiju književnosti starijeg vremena, ali postoji antologija savremene književnosti. Zbog toga smo iz biblioteka sakupile sve što je potrebno. Nastava u srednjoj školi se po ozbiljnosti razlikuje i potrebno je mladima ponuditi druge informacije. Verujem da će đacima biti interesantan program“, kaže dr Kujundžić Ostojić.
Ona je kazala da insistiraju na tome da bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture predaju nastavnici koji su završili smer za srpsku, odnosno nekada jugoslovensku književnost, ili eventualno predavači istorije. Dodaje da imaju dovoljno kadrova da odgovore interesovanju srednjoškolaca i u Subotici i u Somboru. „Na Pedagoškom fakultetu u Somboru takođe imamo svoj izborni predmet i za predavače i vaspitače, i imamo nekoliko studenata koji su završili bunjevački od prvog do osmog razreda osnovne škole i oni su sada na fakultetu i spremaju se da za godinu ili dve postanu predavači bunjevačkog sa, da tako kažem, određenim sertifikatom. Bez obzira na ovu nastavu koja teče na Pedagoškom fakultetu u Somboru, mi ćemo i dalje insistirati na tome da otvorimo lektorat i na Filozofofskom fakultetu u Novom Sadu gde ćemo konačno moći da ponudimo studentima sa društvenih smerova i ovu mogućnost.“
U osnovnim školama u Subotici u školskoj 2019/20. godini 350 učenika je slušalo bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet. Predsednica BNS-a kaže da još nemaju nastavu u predškolskim ustanovama, ali je u toku izrada i tog materijala i kaže da se nada da će bunjevački jezik ubrzo biti prisutan i u vrtićima.