Vesti
Društvo i ekonomija
Uredba se odlaže za zemlje u koje nije moglo da se putuje
29.10.2021. 02:00
Izvor: Politika
Uredba se odlaže za zemlje u koje nije moglo da se putuje
Rok za realizaciju vaučera za države poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer one nisu odobravale turistička putovanja
Tokom ove sezone iskorišćeno je oko 70 odsto zamenskih vaučera, a država će agencijama pomoći da preostali deo novca vrate putnicima. One agencije koje nisu likvidne imaće priliku da isključivo za tu namenu podignu povoljne kredite preko Fonda za razvoj, izjavila je juče Tatjana Matić, ministarka trgovine turizma i telekomunikacija za RTS.
Ona je rekla da ministarstvo sprema tri uredbe, a jedna od njih se odnosi na namenske kredite koji će se odobravati sa grejs periodom od dve godine i sa kamatom od 0,5 odsto.
Kao što je i ranije najavljivano iz resornog ministarstva, agencije koje žele da na ovaj način obezbede novac i prema obavezi iz uredbe o zamenskim vaučerima ga vrate putnicima do 15. januara, moraće da dokažu da su sredstva uplatili inopartnerima. Matićeva je kazala da većina agencija tu dokumentaciju nije dostavila, što je presudno u dodeli kredita, jer je reč o dokazu da novac nije potrošen u druge svrhe.
Priča o uredbi dodatno je aktuelizovana pošto je iz Ministarstva turizma Grčke saopšteno da oni neće produžavati uredbu, što znači da bi formalno i novac našim agencijama trebalo da bude vraćen na račune. Sa druge strane, kada istekne njihova uredba koja je trajala 18 meseci ni građani koji su imali zamenske vaučere za ovu zemlju više neće moći da ih koriste. Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer one nisu odobravale turistička putovanja, objasnila je ministarka trgovine.Prema njenim rečima ministarstvo sprema još dve uredbe, a jedna će se odnositi i na subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu. Na osnovu licence se, zatim, dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.
U turističkim agencijama, međutim, tvrde da to što u Grčkoj neće produžiti uredbu o zamenskim vaučerima, ne znači da će i njima biti vraćen novac, posebno jer je većina smeštaja na ovoj destinaciji zakupljena od privatnih lica, a samo deo od hotela i preko agencija. U jednoj poznatoj agenciji za „Politiku” kažu da su prethodnu sezonu iskoristili maksimalno, počevši od sredine maja i da bez obzira na to nisu uspeli da realizuju više od 60 odsto zamenskih vaučera. Ostatak ne mogu da vrate, ne zato što su sredstva nenamenski potrošili, nego zbog toga što je novac avansno poslat partnerima koji su im zauzvrat, kroz ugovornu obavezu, garantovali uslugu.– Najpre da razjasnimo, uredbe u Grčkoj i u Srbiji nemaju nikakve dodirne tačke. Prva se odnosi na receptivno tržište Grčke koje dovodi turiste, dok je Srbija tržište koje šalje goste u drugu zemlju, pa to što Grčka ne produžava važenje ovog dokumenta ne znači da će nama neko obavezno vratiti novac. U poslu, u poslednjoj deceniji, do marta agencije uglavnom prodaju 60 odsto aranžmana sa popustom, takozvanih frst minit putovanja, a ostatak je rezervisan za turiste koji ne mogu da planiraju toliko unapred. Dakle, za avans koji uplatimo hotelima ili vlasnicima apartmanskih zgrada, putnik dobija popust, a operativan novac koji je uplaćen inopartneri koriste za svoje potrebe, renoviranje zgrade, apartmana, kupovinu posteljine... To su sredstva koja je krajnji korisnik na destinaciji potrošio i za koja je obećao popust – objašnjava naš sagovornik i dodaje da o vraćanju novca nije ni bilo reči, jer posao tako funkcioniše. Neizvršena usluga može da se pomeri na sledeću sezonu, što je i učinjeno.
Naš sagovornik napominje da u Srbiji ove sezone sigurno nije iskorišćeno više od 50 odsto zamenskih vaučera, a da nije tačno ni to da je neko iz resornog ministarstva tražio podatke i dokaze o prebačenom novcu u inostranstvo.
– To je lako proverljiv podatak, jer niko nije mogao da rezerviše ili uplati aranžmane u Grčkoj, recimo, a da za to nije prosledio novac. Takva mogućnost u našem poslu ne postoji – kaže on.U ovoj agenciji navode da ovogodišnja sezona nije bila kompletna i bez problema, kako to tvrde u resornom ministarstvu, nego je bila puna ograničavajućih okolnosti i trajala je dva i po meseca. „Bez problema”, ako se tako mogu nazvati, uslovi putovanja sa brzim testovima, PFL formularima i sertifikatima o vakcinaciji, u Grčku se moglo putovati tek od 15. jula od kada je granica za decu sa pet podignuta na 12 godina i omogućen prolazak sa brzim antigenskim testom.
– Mi smo i pre toga vodili turiste u Grčku preko Bugarske, sa većim troškovima zbog ograničenog broja putnika u autobusima i opet nismo uspeli da realizujemo sve zamenske vaučere. Ipak, građani koji su platili svoje odmore, žele da putuju i smatramo da najbolje što država može da uradi za ovaj sektor jeste produžavanje uredbe kako bi svi zamenski vaučeri bili iskorišćeni – napominje naš sagovornik.
Dodaje da će pod ovim uslovima, 15. januara svi biti na gubitku. I agencije koje nemaju novac na računima i na ivici su poslovanja i država i putnici.– Tvrdim da će svi biti na gubitku ako se ova uredba ne odloži. Najmanje na godinu dana, sa mogućnošću produženja – zaključuje naš sagovornik.