Vesti
Društvo i ekonomija
Mali na Kopaonik biznis forumu: Jake javne finansije da možemo da nabavimo sve kad je kriza
07.03.2022. 20:00
Izvor: B92
Mali na Kopaonik biznis forumu: Jake javne finansije da možemo da nabavimo sve kad je kriza
Kopaonik -- Ministar finansija Siniša Mali govorio je dana na Kopaonik biznis forumu o mnogim ekonomskim temama od značaja za našu zemlju.
"Svet u kome danas živimo nije svet koji smo poznavali pre dve godine", rekao je Mali govoreći na velikom skupu ekonomista, stručnjaka, bankara, zvaničnika međunarodnih organizacija poput SB i MMF, ministara u Vladi Srbije, istaknutih privrednika..."Mnogo se toga promenilo, kad je počela pandemija, ceo svet je stao", kazao je Mali.Prema njegovim rečima, to je iniciralo najveću ekonomsku krizu ikada.
"Srbija je odmah nabavila sve potrebne vakcine lekove, izgradila kovid bolnice... a što se tiče ekonomije, imali smo tri paketa mera vrednih 8,8 milijardi evra" "Definisali smo i strategiju nikad većeg investiranja u kapitalne projekte. Srbija u poslednje dve godine kumulativno ima najvišu stopu rasta BDP-a u Evropi. To se nije desilo ni u normalnija vremena", istakao je Mali.
"Pokazali smo koliko snage imamo da se nosimo sa krizom. Osim investicija sačuvali smo i radna mesta. U Srbiji nije bilo crnih scenarija masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika. Nastavili smo sa sprovođenjem programa Srbija 202, nismo odustali od toga", naglasio je.
"U poslednjih par nedelja je bila prioritet pronatalna politika. Uprkos pandemiji smo dakle pokazali da znamo i želimo da se brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su sada mladi. A ako nemamo dece u našoj zemlji ne vredi nam mnogo ni da radimo ni da se bavimo ekonomijom i bilo čim drugim", objasnio je ministar finansija.
"Mnogo se toga desilo, energetska kriza, korona, situacija u Ukrajini. Pitanje je šta će se dešavati nadalje", upozorio je Mali. "Cena gasa je otišla na preko 3.600 dolara,cena uglja za pet dana porasla je 75 odsto, barel nafte skočio je više nego ikada", nabrajao je i dodao: "Okolnosti su se promenile, sve se promenilo. A Srbija nastavlja da vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku."
"Prioritet je i ekonomski rast. Zajedno sa MMF-om radimo i na efiskalizaciji, efakturama, sve ono što je neophodno da se na duži period obezbedi stabilna fiskalna politika. Druga garantna šema i dalje traje. Država garantuje kredite koje oni uzm", kaže Mali.
"Isplatili smo 20.000 dinara svim penzionerima, 10.000 zdravstvenim radnicima, 100 evra mladima, a za građane ostale brinemo kroz očuvanje radnih mesta", naveo je ministar. "Vučić je rekao da punimo robne rezerve - nego šta nego punimo", naglasio je.
"Jake su nam i stabilne javne finansije da možemo da nabavimo sve kad je kriza. U slučaju još veće krize nego što je ova sada, država ima čime da reaguje", rekao je Mali.
"Zamrzli smo crne osnovnih namirnica, goriva, nema povećanja cena struje za građane, kurs je i dalje stabilan. Ovako utičemo i na inflantorna očekivanja. Odgovorna država sprovodi odgovorne mere", istakao je.
"Mi nismo izazvali ovu krizu već je uvezena spolja ali smo na nju odgovorili nikada jače i brže. Imali smo 4 godine zaredom suficit u budžetu. Zato smo i mogli da reagujemo kad je nastupila kriza", objasnio je ministar finansija.
Prema njegovim rečima, dve godine nakon pandemije, lako je biti pametan, "ono što smo mi hteli je da sačuvamo radna mesta, a hteli smo da uradimo i ono što zavisi od nas - da investiramo nikad više u kapitalne projekte".
"Nama će deficit ove godine biti na tri odsto, verovatno i manje, a za narednu godinu smo projektovali 1,5 odsto. Država se ponaša odgovorno i preuzela je odgovornost, polako deficit spuštamo na 0,5 odsto, a i uprkos deficitu smo održali stabilnost javnih finansija", kaže ministar.
"Javni dug nam je na 51,4 odsto BDP-a, neki su govorili da ćemo preći 60 odsto. Želimo da održimo potpunu makroekonomsku stabilnost.Pritom, ovo je javni dug nakon dve godine pandemije", podseća Mali.
"U decembru je prosečna plata bila 635 evra. U ovom trenutku imamo preko 90 investitora koji su najavili ulaganje, 37.000 radnih mesta", naveo je. Kako je rekao, zbog načina na koji smo reagovali u krizi niko nije odustao od ulaganja u Srbiju, a 60 odsto svih investicija koje dolaze u ovaj deo zapadnog Balkana dolazi u Srbiju.
"Nama su strane direktne investicije jedan od izvora novog zapošljavanja ali i otvaranja novih tržišta", objasnio je. "Izvoz takođe raste iz godine u godinu Tu pomaže i inicijativa Open Balkan", dodao je Mali."Ove godine 486 milijardi dinara, 7,3 odsto našeg BDP-a su kapitalne investicije samo u budžet", naveo je Mali.
"U četvrtak na vladi se usvaja odluka o potpisivanju ugovora za izgradnju novog mosta u Novom Sadu", najavio je Mali. "Gradimo puteve, saobraćajnice, krenuli smo da gradimo metro, završava se fabrika vakcina, izgradili smo 3 kovid bolnice, otvorili klinički centar... Infrastruktura daje dodatni impuls novim fabrikama i zapošljavanju", kazao je ministar finansija.
"Brzi voz Beograd-Novi Sad kreće 15. marta. Nikada se nismo vozili vozom 200 na sat. Nastavljamo sa brzim prugama - Beograd-Niš, Niš-Preševo, sve je ovo deo programa Srbija 2025. Naše finansije to mogu da izdrže", naglasio je.
"Želimo da iskoristimo priliku kada možda drugi posustaju da idemo napred. Na korak smo od investicionog rejtinga. Mudiz nam je prošle godine podigao kreditni rejting. Ja sam siguran da bismo već imali investicioni rejting da nije bilo pandemije", kazao je Mali pred velikim skupom na Kopaoniku.