Vesti
Društvo i ekonomija
Osam dana protesta širom Srbije: Šta je dogovoreno na sastanku poljoprivrednika i Ane Brnabić
17.08.2022. 20:00
Izvor: Danas
Osam dana protesta širom Srbije: Šta je dogovoreno na sastanku poljoprivrednika i Ane Brnabić
Poljoprivrednici koji su osam dana protestovali širom Srbije i republička vlada postigli su juče dogovor kojim bi trebalo da budu okončane blokade.
Vlada je naime postigla je dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat koji precizira da konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.
Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare. Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.
Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da „ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema”. S druge strane, stručna javnost navodi da je zahtev ratara o visini otkupne cene suncokreta nerealan i da povećava maloprodajnu cenu ulja za oko 50 odsto. Takođe, smatraju da je jedini izlaz iz ove situacije da država odobri subvencije poljoprivrednicima pred setvu koja sledi.
Premijerka Brnabić je za TV Pink rekla da je u Vladi Srbije bila juče ujutro do 1, i da su bili nastavljeni razgovori sa poljoprivrednicima, pa i putem telefona, i da su pravljene kalkulacije.
– Vladi jeste u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis, moramo negde da nađemo sredinu – naglasila je Brnabić i navela da su zahtevi poljoprivrednika „izuzetno ambiciozni“ kada traže 700 evra po toni za otkupnu cenu suncokreta, dok je ona, primera radi, u Hrvatskoj 520, a u Bugarskoj 535 evra po toni, dodavši da je Vlada ponudila cenu od 600 evra po toni.
Naglasila je da Vlada ne može da garantuje otkupnu cenu ničega.
– Mi ne smemo na to da utičemo, ne smemo da otvorimo Pandorinu kutiju, jer će onda svi tražiti isto, bez obzira na tržište, situaciju i njihovu ličnu konkurentnost. Time ne samo da razvaljujemo našu ekonomiju, već i konkurentnost naše poljoprivrede pada. To ne možemo, ali možemo da pomognemo – istakla je Brnabić.
Dodala je da poljoprivrednici jesu u pravu kada je reč o nekim Vladinim intervencijama.
– Jesmo intervenisali da bi obezbedili da naši građani imaju dovoljno suncokretovog ulja i drugih životnih namirnica, i da su cene prema građanima na jednom kontrolisanom nivou, u teškim vremenima – rekla je Brnabić.
Ona je dodala da je ne zanimaju politikanti među ratarima koji protestuju, ali s druge strane, „tu ima neverovatno vrednih, radnih ljudi i pregalaca, i meni je bila čast da sedim sa njima, čujem njihovu muku i da tražimo rešenja„.
Prema njenim rečima, ne mogu biti ispunjeni zahtevi koji su nerealni i stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni, da bi neko na tome pravio svoju fejk političku karijeru.
– To ne možemo i nećemo, jer moramo da čuvamo Srbiju, budžet i fiskalni prostor – naglasila je premijerka.
Agroekonomista Vojislav Stanković ističe za Danas da zahtev ratara da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni nije realan, odnosno da ne odražava objektivnu cenu tog proizvoda na tržištu.
– U slučaju da Vlada Srbije izađe u susret takvom zahtevu poljoprivrednika to bi se svakako odrazilo na maloprodajne cene ulja koje bi poskupele za oko 50 odsto. To bi s obzirom na ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo bio udar na potrošače. Ono što Vlada može da učini u datom trenutku da se iz situacije koja je dovela do protesta izađe je subvencionisanje cene koštanja đubriva i goriva poljoprivrednicima pred nastupajuću setvu – navodi naš sagovornik.
Ekspert za poljoprivredu Milan Prostran takođe smatra da su zahtevi za 700 evra po toni neodrživi i da predstavnici uljarske industrije to neće prihvatiti.
– Postavlja se pitanje na koji način će kada te cene u Srbiji nisu regulisane država obezbediti poljoprivrednicima dogovorenu otkupnu cenu suncokreta a pitanje je ko će to da plati. Fabrike ulja u Srbiji su privatne i država ne može da im nametne otkupne cene. Niti da ih spreči da oni kupuju jeftiniji suncokret iz inostranstva. Da bi se izašlo iz ove situacije nadležni imaju dve opcije. Prva je da se donese zakon koji bi dugoročno regulisao regresiranje to jest subvencionisanje cene đubriva, goriva i semena za poljoprivrednike. Sa druge strane, Vlada se može i opredeliti za rešenje da tržište određuje cene suncokreta, odnosno da one ne budu zagarantovane, ali da propiše premije za suncokret i to bi bio najbolji vid subvencija i pomoć poljoprivrednicima – navodi naš sagovornik.
Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović izjavio je juče da su u Novom Sadu bili blokirani Varadinski most „Duga“ i skoro ceo Bulevar Mihajla Pupina, kao i da su poljoprivrednicima iz udruženja „Stig“ iz Požarevca prepustili pregovore u vezi sa cenom suncokreta.
– Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je pregovarala oko drugih uslova koje smo usaglasili. Tražili smo da Vlada potvrdi da će minimalna cena suncokreta biti garantovana zbog toga što su oni upropastili cenu suncokreta sa svojim lošim odlukama. Nismo se cenjkali, samo smo tražili da oni potvrde tu minimalnu cenu – rekao je Adamović.
Prema njegovim rečima, u proteste poljoprivrednika su se umešala „lažna udruženja“ koja su na početku protesta izašla sa stavom da podržavaju zahteve, a sada „nisu izveli ni jedan traktor“.
– Više nisam siguran jel tu ima mešanja Vlade, raznih službi. Pokušavaju da rasture blokade. Verovatno je to njima posao – rekao je Adamović.