Vesti
Društvo i ekonomija
Cela Srbija vida rane
26.07.2023. 20:00
Izvor: Vesti online
Cela Srbija vida rane
Širom Srbije se radi na otklanjanju posledica nezapamćenih oluja koje su prethodnih dana, u više navrata, pogodile većinu zemlje. Vanredna situacija je i dalje na snazi je u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu, Sečnju i delu opštine Požega.
Gradske i opštinske komisije obilaze pogođene krajeve i popisuju štetu od nepogoda koje su u dva navrata zahvatile Srbiju. Nanele su ogromnu štetu imovini građana, ali i usevima, pa su srpski poljoprivrednici, prema okvirnim procenama, na gubitku od oko 25 miliona evra.
U Beogradu, kaže gradonačelnik Aleksandar Šapić, gubici dostižu 76 miliona dinara ili oko 650.000 evra.
Najviše su, kako je saopštio Beoinfo, stradali stubovi javne rasvete i prateća oprema, ali i drveće i vozilima oštećena njihovim padom.
U nekim delovima Vojvodine još nema struje i vode, a rukovodilac Sektora održavanja u Elektrodistribuciji Srbije Goran Radovanović je rekao najteže na području Bačke Palanke i obodima Novog Sada, gde ekipe komunalnih preduzeća pomažu elektromonterima na podizanju bandera. Pokrajinska vlada obezbedila 250 miliona dinara, odnosno nešto više od 200.000 evra pomoći Novom Sadu, gde je oštećeno pet škola, ali i brojni drugi objekti.
Komisije obilaze pogođena mesta i gradove i popisuju štete, a radi se i na popisu štete u šumama i na stablima u gradovima. Najviše oborenih stabala je na području Bačke Palanke, Begeča, Titela, Kovilja i u Sremu.
Direktor JP “Vojvodinašume” Roland Kokai, kaže da se može govoriti o čak pola miliona porušenih stabala, a samo u Begeču je devastirano i uništeno 800 hektara šuma.
Šteta naneta srpskim poljoprivrednicima je 25 miliona evra, procena je profesora sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Zorana Keserovića koji je za RTS rekao da ne pamti da je u prethodnih 35 godina, u julu, došlo do ovakvih olujnih vetrova.
Keserović je ukazao da je ova godina jako specifična, jer su udarac poljoprivredi nanele prvo niske temperature, a kasnije velike količine padavina, sada i nevreme, olujni vetrovi i tuča od grada.
Ovo nevreme je u Vojvodini najviše pogodilo fruškogorski region, ali i centralnu Srbiju – pojašnjava on.
Popravke u toku
U zapadnoj i centralnoj Srbiji žure da poprave krovove pre nove oluje, a najtraženija roba je crep. Teško je, kažu oni čiji su domovi oštećeni, naći majstora. Inače, neki žitelji centralne Srbije popravljaju krovove, već drugi put od početka juna kada je jako nevreme pogodilo taj kraj.