Vesti
Društvo i ekonomija
Poljoprivrednici sedam udruženja odbili dalje razgovore dok se ne realizuju obećanja iz 2023.
26.06.2024. 20:00
Izvor: Danas
Poljoprivrednici sedam udruženja odbili dalje razgovore dok se ne realizuju obećanja iz 2023.
Sedam udruženja poljoprivrednika Srbije saopštilo je danas da se neće odazvati na poziv za učešće u Javnom slušanju o problemima u poljoprivredi u organizaciji Skupštinskog Odbora za poljoprivredu i da će razgovarati sa nadležnima u vlasti tek kada se ispune obećanja bivše premijerke Ane Brnabić i bivše ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković o uređenu robne berze, subvencijama i drugim zahtevima.
„Možete li da nam objasnite šta je još potrebno da obrazložimo, a da vi kao po običaju ne čujete, a na kraju obećate. Dogovor svih sastanaka i razgovora sa ministrima iz prethodnog mandata Vlade, a posebno prethodnom resornom ministarkom Jelenom Tanasković i dalje je u formi ‘obećanja’ sa ;obrazloženjem da nema finansijskih sredstava za isplatu obećanih subvencja“, upitali su poljoprivrednici predstavnike najviše vlasti.
Pismo je upućeno predsednici Skupštine ;Ani Brnabić, predsedniku Skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijanu Rističeviću, šefovima poslaničkih grupa i poslanicima Skupštine Srbije, predsedniku Vlade Milošu Vučeviću i ministru poljoprivrde Aleksandru Martinoviću.
Potpis na pismo stavili su predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, ;Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Saveza udruženja poljoprivednika Banata, Udruženja poljoprivrednika Aradac, Novoseljanskih paora, Banatske crnice iz Nove Crnje i Dolovačkih paora.
Neophodno je, kako su naveli, da se realizuje ono što je dogovoreno sa
Vladom Srbije na sastancima u toku 2023. godine, u Kisaču 26.novembra i Beogradu 26. decembra 2023.
Poljoprivrednici su zatražili od predstavnika vlasti da objasne, da ukoliko nema finansijskih sredstava da se obećano sprovede, kako nema novca i ko je za to odgovoran.
„Mi smo planirali proizvodnju, odnosno opstanak na osnovu obećanja vlasti o subvencijama jer kako ste ponovili mnogo puta, ;država nikada ne laže. Prosto pitanje je, šta ćemo sad“, navedeno je u pismu.
Takođe, upitali su nosioce zakonodavne vlasti „zašto se koče bitna sistemska rešenja, kao što su uređenje tržišta, robna berza, pitanja oko penzionog fonda poljoprivrednika“.
„Saglasni smo da se nađe rešenje ;da se malim gazdinstvima u zakonskim okvirima više pomogne kroz agrarnu politiku, a koje bi pomogle u zaustavljanju dalje devastacije nerazvijenih krajeva Srbije, kao i sa daljim propadanjem i raseljavanjem sela“, navedeno je u pismu.
Ističe se da je zahtev da se prvo isplate zakasnele subvencije, realizuje dogovoreno i izmeni zakonodavstvo, pa tek posle toga pristaju na „sastanke, razgovore , slušanja …“