Vesti
Društvo i ekonomija
Država se zadužuje kao da niko nikada neće morati da vraća: Koliko nas stvarno koštaju Vučićevi projekti?
05.07.2024. 20:00
Izvor: Danas
Država se zadužuje kao da niko nikada neće morati da vraća: Koliko nas stvarno koštaju Vučićevi projekti?
Samo za kamate na državni dug poreski obveznici Srbije moraće ove godine da obezbede 1,56 milijardi evra, čak 670 miliona više nego pre dve godine, jer je aktuelna vlast skoro utrostručila dug po stanovniku, sa 2.150 na 5.750 evra. A najavljuje i nova zaduženja, za stadion, akvarijum, delfinarijum… Kao da niko nikada neće morati da ih vraća.
Javni dug Srbije 1. jula dostigao je rekordnih 4.469,4 milijarde dinara ili 38,2 milijarde evra, zvanični su, doduše preliminarni podaci Uprave za javni dug Ministarstva finansija, piše Radar.
Za samo dva poslednja meseca državni dug uvećan je za skoro dve milijarde evra, jer je poslednjeg dana aprila iznosio 36,3 milijarde evra. Pre 12 godina, kada je u julu formirana prva vlada SNS-a i SPS-a premijera Ivice Dačića, država je dugovala 15,47 milijardi evra, tako da je u međuvremenu dug uvećan skoro dva i po puta, tačnije za 146,9 procenata.
To znači da je, prema zvaničnim podacima Uprave za javni dug i Ministarstva finansija, javni dug države rastao mnogo brže od bruto domaćeg proizvoda, koji je u poslednjih 12 godina nominalno povećan 106 odsto, sa 33,7 na 69,5 milijardi evra. Sporije od obaveza države rasle su i prosečne plate, koje su u međuvremenu povećane 131 odsto, a još više za njim kaskaju prosečne penzije, koje su za 12 godina nominalno povećane 98,6 odsto. Drugim rečima, obaveze po osnovu novih kredita, koje je država ugovorila, rastu mnogo brže od standarda zaposlenih i penzionera, koji će te nagomilane dugove jednog dana, kad-tad, morati i da vrate.Za 12 godina javni dug po zaposlenom udvostručen, sa manje od 8.300 na više od 16.600 evra
Uprkos svim računovodstvenim i knjigovodstvenim marifetlucima kojima aktuelna vlast često pribegava u nastojanju da neprijatnu temu nezadrživog rasta javnog duga nekako gurne pod tepih, ne može se poreći činjenica da je trenutno dug neuporedivo veći nego u vreme, za koje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i ministar finansija Siniša Mali, i doskorašnja premijerka, sada predsednica parlamenta Ana Brnabić, kao i većina ostalih visokih zvaničnika uporno tvrde da je zemlja bila na ivici provalije, na rubu bankrota.
Iako aktuelna vlast u prvi plan ističe činjenicu da je za njenog vakta javni dug smanjen sa 53 na 47,6 odsto BDP-a i da je otvoreno pola miliona novih radnih mesta, dok je za vreme bivše bez posla ostalo 400.000 ljudi, računica Radara pokazuje da su u leto 2012, po osnovu državnih dugova, obaveze svakog od oko 1,8 miliona zaposlenih bile nešto manje od 8.300 evra, a danas svako od 2,3 miliona formalno zaposlenih duguje duplo više, oko 16.600 evra.
Ako se, pak, dug države rasporedi na sve punoletne građane, onda je on u eri naprednjaka i socijalista rastao još brže, jer je u međuvremenu i broj stanovnika u Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa, smanjen sa skoro 7,2 na 6,64 miliona. Zbog toga je svaki punoletni građanin po osnovu zaduživanja države 2012. dugovao nešto manje od 2.150 evra, a sada duguje skoro tri puta više ili oko 5.750 evra.Poseban problem je što troškovi otplate javnog duga, odnosno kamata na uzete kredite, poslednjih godina rastu kao kvasac. O tome Vučić, Mali i drugi zvaničnici ćute kao zaliveni. S razlogom. Samo u prva četiri meseca ove godine po tom osnovu srpski budžet olakšan je za 76,2 milijarde dinara ili više od 650 miliona evra. Toliko je, naime, iz državne kase plaćeno poveriocima i to ne za otplatu glavnice, već samo za dospele kamate na ranije pozajmice države.
Poređenja radi, u prva četiri meseca prošle godine trošak za kamate bio je mnogo niži, oko 515 miliona evra, pretprošle 480 miliona, a pre tri godine manji od 428 miliona evra. Za samo tri godine, dakle, trošak za kamate na javni dug povećan je za više od 220 miliona evra ili 52 odsto. I to nije ništa u poređenju sa procenom da će na kraju ove godine ukupan trošak za kamate dostići rekordnih 1,56 milijardi evra i biće za čak 74 odsto veći nego pre samo dve godine, kada je ta stavka u budžetu bila oko 890 miliona evra (105,4 milijarde dinara).
To je logična posledica rasta kamatnih stopa na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, ali i nivoa javnog duga, koji je za samo tri i po godine, od kraja 2020. do 1. jula ove godine povećan čak 11,5 milijardi, sa 26,7 na 38,2 milijarde evra. Da bi se lakše shvatile razmere tog ubrzanog zaduživanja valja podsetiti da je punih pet godina, od 2004. do 2009. i svetske finansijske krize, ukupan javni dug Srbije bio manji od 10 milijardi evra.Posebno je bitan i trenutak u kome se Srbija zadužila za finansiranje Ekspa. Uradila je to nakon što su američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka, prvi put posle više godina, smanjile svoje osnovne kamatne stope. Za očekivati je da će to pogurati naniže i cenu novca na finansijskim tržištima, pa je logično što su investitori požurili da Srbiji višak slobodnog novca pozajme pre nego što kamate skliznu naniže.